Horští záchranáři v Beskydech měli plné ruce práce

Hned šest událostí řešili během soboty záchranáři Beskydské horské služby. Ve třech případech spolupracovali s kolegy či policisty z Polska a Slovenska.

Horští záchranáři včera vyrazili do akce šestkrát. Foto: HS

Kolem třetí hodiny přišla dispečinku Horské služby výzva od polské horské služby GOPR, že na česko-polské hranici se nachází žena se zdravotními potížemi. „Na místo ihned vyrazila hlídka z naší stanice na Javorovém. Po příjezdu zjistili, že turistka z Česka je v kolapsovém stavu. Spolu s polskými kolegy ženu ošetřili a poté jí transportovali do přivolané sanitky Rychlé zdravotnické pomoci,“ popsal událost dispečer Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Přibližně dvě hodiny poté Horskou službu opět kontaktovali členové polského GOPR. „Turisté na hranici se jim ozvali s tím, že na hřebenech se nachází žena s rozbitým obličejem. Po příjezdu na místo naši záchranáři zjistili, že žena je pravděpodobně pod vlivem návykových látek. Odmítla převoz do zdravotnického zařízení, proto jsme ji ošetřili, a vzhledem k přicházející tmě jí transportovali do údolí,“ řekl Radim Pavlica s tím, že ženu si poté převzali rodinní příslušníci.

Vliv návykových látek byl zřejmě příčinou i dalšího výjezdu Horské služby. Dispečink dostal v podvečerních hodinách hlášení, že tentokrát na česko-slovenské hranici se nachází dezorientovaný muž ze Slovenska. „Naši záchranáři z Javorníků zjistili, že je bez zranění, jen netuší, kde se nachází. Kontaktovali tedy příslušníky slovenské policie, muže převezli na naší stanici, kde si jej následně  převzali slovenští policisté,“ doplnil Radim Pavlica.

Kromě těchto událostí řešili beskydští horští záchranáři během sobotního odpoledne další tři úrazy. Poslední v devět hodin večer, kdy jejich hlídka pomáhala při resuscitaci starší ženy. „Ovšem absolvovat za den tři případy přeshraniční spolupráce je ojedinělé i na Beskydy, které vlastně sousedí hned se dvěma státy. Všechny proběhly v perfektní koordinaci s polskými kolegy a za veliké vstřícnosti policistů ze Slovenska,“ okomentoval náročnou sobotu náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský.

Další zprávy z regionu