Hotovo. Hřbitovní kaple září novotou

Po několika letech dílčích i větších oprav se lidé dočkali kompletně zrekonstruované smuteční kaple na Centrálním hřbitově. Objekt má nejen novou fasádu, ale nyní už také elektroinstalaci, změněný je celý koncept osvětlení a moderní je i ozvučení. Město investovalo do interiéru téměř šest milionů korun.

Kaple prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Foto: město

Nový vzhled interiéru kaple je jednoduchý a důstojný. Stěny, stropy i římsy jsou laděny do bílé barvy. Interiér je vybaven dřevěnými dubovými atypickými lavicemi se zabudovaným elektrickým vytápěním a řečnickým pultíkem obloženým umělým kamenem.

Součástí jsou i nové elektroinstalační rozvody a osvětlení. Nechybí několik typů svítidel, jako například reflektory osvětlující klenby a oblouky místnosti, pohledové svíčky v „apsidě“, provozní osvětlení řečnického pultíku a varhan. Kvalitu zvuku podpořily i reprosoustavy sloupového tvaru umístěné na stěnách a mixážní pult se zesilovačem zabudovaným v řečnickém pultu.

„V návaznosti na zkušenosti s provozem kaple došlo ke změně technologie katafalku a byl vybudován nový s bočním přístupem. Podlahu celé místnosti pokryla velkoformátová keramická dlažba,“ řekla mluvčí města Nataša Cibulková.

Projekt rekonstrukce je dílem společnost FRIS architekti. Slavnostního aktu se mimo jiné zúčastnili i hosté Martin Piętak z Farního sboru SCEAV v Českém Těšíně a farář Jan Svoboda z Římskokatolické farnosti Český Těšín, stejně tak jako všichni, kteří se na rekonstrukci podíleli.

Dokončením rekonstrukce interiéru navázalo město na stavební práce, které se na objektu kaple prováděly od roku 2018, kdy získala nový plášť a řešilo se vlhnutí zdí. „Myslím si, že tato krásně zrekonstruovaná kaple bude důstojným místem posledního rozloučení,“ uvedl starosta města Karel Kula.

Další zprávy z regionu