Hrádečtí školáci se dočkají nových prostor

Žáci české základní školy v Hrádku se mohou začít těšit na nové prostory. Ty vzniknou v domě, který před časem obec koupila od soukromého majitele a chystá se jej zmodernizovat. Rekonstrukci objektu zastupitelé schválili na svém závěrečném zasedání.

Dům, v jehož části (vlevo) získají prostory i školáci. Foto: pm

Nově vytvořené prostory budou sloužit především pro účely mimoškolního vzdělávání v rámci zájmových kroužků, workshopů apod. zaměřených na rozvoj praktických dovedností dětí a mládeže v oblasti řemeslné, technické a přírodovědné. Místnosti v patře bude využívat také volnočasové centrum, které působí ve druhé části dvojdomu a bude se tak moci rozšířit. Místo si zde najde také nová družina. Ta stálé místo zatím nemá, o prostory se s ní už roky dělí škola nebo mateřinka. Dětí přitom přibývá.

„Příští školní rok by už děti mohly využívat nové prostory,“ řekl zastupitelům starosta Robert Borski. Stavební úpravy vyjdou na přibližně 5,7 milionu korun s DPH, vybavení pak asi na milion. Obec předložila projektový záměr ke schválení v rámci výzvy ITI ostravské aglomerace (Integrovaná teritoriální investice) a v polovině září přišla do Hrádku dobrá zpráva. „Bylo podáno 25 záměrů, z toho 12 splňuje požadovaná kritéria a my jsme mezi nimi. Zda dotaci získáme, se dozvíme někdy na jaře,“ sdělil starosta.

Jak však uvedl už na schůzi zastupitelů v srpnu, ať s dotační podporou či bez ní, obec by dům zrekonstruovat měla, protože česká škola s provizorním řešením družiny i Centrum volného času praskají ve švech. „A vypadá to, že bychom si na rekonstrukci ani nemuseli půjčovat,“ naznačil Borski k obsahu obecní pokladny.

Obec už má na rekonstrukci stavební povolení a chystá výběrové řízení na zhotovitele, aby se stavaři mohli pustit do přestavby vnitřku budovy už v zimě. Na jaře by pak pokračovali rekonstrukcí střechy a fasády.

Další zprávy z regionu