Hrčava se připravuje na sucho. Hloubí vrt

Nový vrt na posílení zásobníku vody začala hloubit obec Hrčava. Obzvláště v horkých letních měsících se totiž stává, že je vody nedostatek. Hotovo by mělo být do konce října.

Budova Obecního úřadu v Hrčavě. Foto: archiv

Byl horký červenec roku 2021, když se na veřejných místech objevily cedule s upozorněním, že obec vyhlašuje zákaz napouštění bazénů, zalévání zahrad i mytí aut vodou pocházející z veřejného vodovodu. Za porušení tohoto nařízení mohli hřešící obyvatelé dostat pokutu až 10 tisíc korun.

I proto pak vedení obce zažádalo o dotaci na vyhloubení nového zdroje pitné vody. „Dotaci získalo předchozí vedení, a v tuto chvíli už je na místě firma a pracuje,“ podotkl starosta Hrčavy Petr Gořalka.

Práce podle jeho slov nejdou ideálně, na místě je totiž špatné podloží a jílovitá půda. „Podle dotačních podmínek musíme být hotovi do října, což je snad reálné,“ zdůraznil starosta s tím, že celá tato akce by měla vyjít zhruba na 400 tisíc korun.

Jak dále řekl, nikdo zatím přesně neví, jak bude nový vrt vydatný. Pokud bude, mohly by se na obecní vodovod v budoucnu napojit i novostavby. „Evidujeme obrovský zájem stavět, a to jak ze strany developerů, tak lidí. Musíme však být obezřetní. Voda je strategická surovina a je třeba s ní šetřit,“ vysvětlil starosta.

Sám připustil, že voda je na Hrčavě poměrně třaskavé téma. Tamní obyvatelé kdysi vlastními silami vybudovali vodovod. Považují jej za svůj, a asi i proto si doposud žádný starosta nedovolil pořídit lidem vodoměry. Tamní obyvatelé tak platí za vodu paušálně, a ceny jsou jedny z nejnižších v kraji.

Další zprávy z regionu