Hrčavou otřásá volební skandál

Obyvatelé Hrčavy možná půjdou podruhé k volební urně. Dva lidé se obrátili na Krajský soud v Ostravě s podezřením, že se voleb zúčastnily takzvané černé duše. Pokud jim dá soud za pravdu, budou se volby do obecního zastupitelstva opakovat.

Dům v lese, ve kterém získalo adresu několik nových obyvatel obce. Foto: archiv

Jedna z nejmenších českých obcí je v našem regionu jedinou, v níž někdo výsledky voleb zpochybnil. Návrhy na neplatnost voleb, neplatnost hlasování či neplatnost volby kandidáta mohli lidé podávat na krajský soud do 7. října do 16 hodin. A právě v tento den dorazily hned dva.

„Dozvěděli jsme se, že máme na Hrčavě černé duše. Jde asi o jedenáct či dvanáct lidí, kteří se sem přestěhovali někdy v létě a mají bydlet v neobyvatelné chatrči v lese, kterou vlastní místní starosta. Jsme přesvědčeni, že volby tak nebyly regulérní a měly by se opakovat,“ zdůraznil Martin Koper.

Byl zvolen za SNK Hyrčovjaně, které získalo ve volbách 48,82 % hlasů. Sdružení Pro Hrčavu, které vede současný starosta Marek Sikora, podpořilo 51,17 % lidí.

„Jinými slovy, vyhráli o čtyři hlasy, což je velice těsné. Rozhodl jsem se proto, že se obrátím na soud. Udělal jsem to za sebe, ale ostatní kolegové z našeho sdružení s tím souhlasí. Není prostě fér, aby volby u nás rozhodovali ti, kteří zde nežijí a nemají k Hrčavě žádný vztah,“ je přesvědčený Martin Koper. Doplnil, že podle jeho informací by se mělo ustavující zastupitelstvo konat 24. října.

Dalším, kdo podal protest, je Janusz Konieczny. „Mám velmi silné podezření, že na Hrčavě docházelo k účelovému stěhování voličů, neboť řada osob s vážnými sociálními problémy a exekucemi si před volbami zaregistrovala trvalé bydliště v lesní rozpadlé chatrči, která patří starostovi Marku Sikorovi,“ potvrdil Konieczny, analytik Pirátů.

Vyjádření starosty Hrčavy Marka Sikory se redakci nepodařilo získat. V pondělí měl přesměrované telefonní hovory na úřad. „Vzhledem k momentální nastalé situaci se pan starosta nebude zatím k vámi položeným dotazům vyjadřovat,“ vzkázala Ivana Tabarová, pracovnice obecního úřadu.

Celý článek najdete v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu