Hutnické město už má noty na následující čtyři roky

Minimalizace dopadů energetické krize, dostupnost lékařské péče a rozvoj místní infrastruktury. To jsou hlavní priority města pro následující čtyři roky, které dala dohromady nová radniční koalice hutnické metropole.

Kino Kosmos v neděli slaví a pořádá den otevřených dveří. Foto: mr

Primátorka Věra Palkovská je ráda, že se na některých bodech shodla i s opozicí, což je vždy ku prospěchu věci a značí to, že zastupitelé budou v mnoha ohledech pracovat ve shodě.

„Samozřejmě bude záležet zejména na ekonomické situaci země i jak se bude vyvíjet válka na Ukrajině. Přesto jsme si vytyčili dané cíle a všechny body, které programové prohlášení obsahuje, už jsou v tuto chvíli v různých stádiích připravenosti. To znamená, že už na nich pracujeme,“ zdůraznila primátorka.

Přesto, že radniční koalici tvoří tři subjekty, Osobnosti pro Třinec, lidovci a Společně pro Třinec, jsou v prohlášení i body, které prosazují někteří členové opozice. „Je vidět, že předvolební programy se v mnoha věcech shodovaly a že nám všem jde o rozvoj města a řešení obdobných problémů,“ je přesvědčena Palkovská.

Vedení Třince se hodlá zaměřit v tuto chvíli především na minimalizaci dopadů energetické krize a na optimalizaci energetické obslužnosti města. Řeší dostupnost lékařské péče, především stomatologie a pediatrie, ale i praktického lékařství. I nadále má v plánu rozvíjet místní infrastrukturu, jako jsou vodovody a chodníky.

„Například příští rok začneme stavět chodník na Podlesí. Na tuto stavbu se nám podařilo získat dotaci, takže to spustíme hned na jaře,“ připomenula Palkovská. Vedení města chce řešit i problematické oblasti, jako je třeba bezdomovectví, vrchol Javorový, parkování ve městě nebo noční život obyvatel Třince. Tématem je také funerální kultura. „Jinými slovy, Třinci chybí důstojná obřadní síň a možnost výstavby krematoria,“ odtajnila primátorka.

Noví radní se chtějí dále mimo jiné zabývat podporou výstavby bytů, řešením parkování, dluhovým poradenstvím či rozvojem sportu a kultury. „V plánu je velká modernizace kina Kosmos, kterou uvítají jistě všichni naši spoluobčané,“ doplnila Palkovská.

Další zprávy z regionu