Jablunkov stupňuje boj za snížení odpadu

Vedení Jablunkova chce naučit své obyvatele správně třídit odpady. A není to jen proto, že město na odpadové hospodářství každý rok musí doplácet skoro dva miliony korun.

Kontejnery na odpad v Jablunkově. Foto: tm

Na prvním místě je snížení množství komunálního odpadu. „Hlavně chceme co nejlépe a nejefektivněji odpad třídit. Zákon o odpadech nás nutí k tomu, abychom odpad měli na co nejmenší úrovni,“ řekl místostarosta Luboš Čmiel, který má odpadové hospodářství ve městě pod palcem.

V řeči čísel je v Jablunkově 2190 bytů, z toho 1178 rodinných domků. Po městě je na směsný komunální odpad rozmístěno 1050 nádob o objemu 120 litrů (v průměru pět obyvatel na jednu), které se vyvážely co 14 dnů. „Řešením je prodloužení intervalu svozu jednou za tři týdny, načítání zaplněnosti nádob, jejich redukce podle počtu obyvatel či zapojení drobných podnikatelů do odpadového hospodářství,“ nastínil Čmiel.

Podle místostarosty stále roste množství směsného komunálního odpadu, což znamená vyšší náklady na jeho svoz a odstranění. „Mezery máme i v neadresné evidenci při příjmu odpadu ve sběrném dvoře, nebo zneužívání systému odpadového hospodářství podnikatelskými subjekty, které si nasmlouvají pouze svoz směsného komunálního odpadu a zbývající složky, jako jsou papír, plast, sklo, nám dávají do systémově uložených nádob po městě,“ zamyslel se Čmiel. Podle něj je důležitá i osvěta mezi lidmi. „To znamená kupovat jen to, co skutečně potřebujeme, upřednostňovat recyklovatelné výrobky, nevyhazovat funkční věci, využívat bazary,“ dodal.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu