Jablunkovem po nových chodnících

Procházet se po chodníku Aleje Míru je zážitek. Vyhnout se výmolu je téměř nemožné a balancování mezi nimi z cesty dělá spíše nepříjemnou atrakci. Díry, praskliny, nerovnosti – s tím však bude konec. Město vyřešilo všechny majetkoprávní záležitosti a získalo na rekonstrukci trasy dotaci.

Ilustrační foto: Designed by Freepik

Chodník od sanatoria ke kříži už volá po opravě léta, rekonstrukci však brzdily majetkové záležitosti a čekalo se, kdy pozemky pod trasou Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a další dotčení převedou na město. „Příprava samotné stavby trvala čtyři měsíce, teď jsme již nachystáni na výběrové řízení,“ přiblížil proces starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.

Půlkilometrová, dlážděná trasa pro cyklisty a zvlášť pro chodce předpokládá zhruba 9milionovou investici. Finančně náročná bude především přeložka sítě elektrického vedení a součástí projektu je i oprava autobusového zálivu. Přeshraniční, česko-slovenský projekt cyklostezky a chodníku pokryje dotace ve výši 85 procent z Programu spolupráce Interreg. Stavební práce jsou naplánovány na příští rok.

A také další frekventovaná trasa pěších dostane nový povrch. „Dostali jsme se také na seznam úspěšných žadatelů o podporu ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Více než 900tisícová injekce by měla podpořit opravu chodníku podél Bukovecké ulice, a to konkrétně od křižovatky s ulicí Mlýnskou až po konec stávající trasy pro pěší,“ popsal starosta. Doplnil, že projekt předpokládá 1,6milionovou investici, kterou v další etapě, jež je již projekčně připravena, doplní parkoviště a propojka s chodníkem u Základní umělecké školy.

Další zprávy z regionu