Jablunkovský Rokáč letos opět pomůže

Šestiletá Sárinka z Košařisk od narození nevidí. Aby její život byl co nejjednodušší, potřebuje speciální pomůcky pro nevidomé, které však nepatří k nejlevnějším. Dívence se rozhodl pomoci rockový klub z Jablunkova. 

Sárinka předvádí, jak funguje stroj na Braillovo písmo. Foto: tm

Na začátek je nutno zdůraznit, že se ze strany klubu nejedná o premiérovou pomoc. Vše začalo před dvěma roky, když prestiž rockového klubu stoupala a stále více lidí si zde nacházelo cestu. „Když se nám několikrát podařilo klub vyprodat, napadlo mě, spojit naši činnost s charitou. Hned na začátku jsme si s kolegy ve vedení klubu řekli, že nebudeme podporovat žádné charitativní organizace, ale zaměříme se pouze na náš region,“ řekl Jurek Goryl z jablunkovského Rokáče.

Podle něj hlavním cílem bylo najít zdravotně postižené děti z Jablunkovska. O pomoc proto požádali místní charitu a speciální školu. „Hned v prvním roce jsme si vybrali holčičku z Bocanovic – Elenku, která žije s těžkým postižením. Byl to pro nás test, při kterém jsme si vyzkoušeli, jak by to mohlo fungovat a ve finále jsme nadšení, že se nám za celý rok podařilo vybrat 113 tisíc korun,“ prozradil Goryl a doplnil, že součástí pomoci nebyly jen koncerty, ale i podpůrné akce včetně dražby. Samozřejmostí je i pokladnička v klubu.

Letošní rok klub pořádá sbírku pro holčičku z Košařisk, která je od narození slepá – jmenuje se Sára. „Věříme, že sbírka bude úspěšná a na konci roku rodičům předáme šek, který Sáře co nejvíce usnadní její další vzdělávání. Pro Sárinku chceme pořádat i dvě dražby. První bude na květnovém festivalu a budeme dražit umělecká díla. Jde o to, že klub spolupracuje s různými umělci, kteří rádi něco věnují – sochy, kresby, betonové výrobky,“ nastínil Goryl. Druhá dražba se uskuteční na konci roku a bude rockově laděná. Během roku chtějí v klubu sbírat různé cennosti, jako jsou trička, trsátka, paličky na bicí a tak dále, a vše následně poputuje do dražby.

Ovšem přispět může i ten, kdo do klubu nechodí. Podrobnosti jsou na webových stránkách klubu – rokac.cz.

O Sárince si více přečtete ve středečním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu