Jan Duraj a Roman Zogata půjdou napříč republikou pro Alexe

Přejít republiku od nejzápadnějšího bodu v Krásné u Aše až po nejvýchodnější bod v Bukovci se rozhodli dva sportovní nadšenci, policista Jan Duraj (32) z Třince a svářeč TŽ Roman Zogata (26) z Bukovce.

Sportovní nadšenci s malým Alexem. Foto: Jindřich Kreželok

Tuto cestu se rozhodli věnovat nemocnému šestiletému Alexovi Fojcikovi ze Stříteže. Na trase dlouhé 620 kilometrů chtějí šířit Alexův příběh a pod záštitou Charity Jablunkov by si přáli vybrat pro něj co nejvíc finančních prostředků.

Alex se narodil mamince Janě a otci Petrovi v dubnu roku 2013 ve čtyřiadvacátém týdnu těhotenství.

Po narození byl Alex krátkodobě resuscitován a ihned převezen do FN v Ostravě na neonatologické oddělení, kde mu lékaři dávali pětiprocentní šanci na přežití. Na plicní ventilaci připojenému Alexovi byla diagnostikována otevřená tepenná dučej a musel být převezen do IKEM v Praze, kde podstoupil kardiochirurgický zákrok a dučej byla uzavřena. Poté byl Alex opět připojen na úplnou plicní ventilaci. Zdálo by se, že horší to být nemůže, jenže Alex bohužel prodělal po pár dnech novorozeneckou sepsi a boj o život pokračoval. Šest nasazených antibiotik a vůle žít nakonec Alexovi pomohly a po šesti měsících boje, které zahrnovaly 1867 hodin na plicní ventilaci, tři operace, jednadvacet krevních transfúzí, těžkou sepsi, žloutenku a další nemoci, mnoho antibiotik a léků, mohl Alex domů. Při propuštění měl diagnostikováno víc jak dvacet diagnóz a musel chodit do třinácti ambulancí.

„Jak šel čas, prodělali jsme další bezvýslednou operaci očí. Náš syn Alex, který po narození vážil 550 gramů a měřil pouhých 25 centimetrů, dnes váží 13,5 kilogramu a měří 96 centimetrů. Jeho vývoj je opožděný, je nevidomý a neslyší na pravé ouško, ale žije! Milujeme ho víc než kohokoli na světě. Čeká nás ještě dlouhý maraton, ale to zvládneme. Má mikrocefalii, těžkou bronchitidu, epilepsii, dětskou mozkovou obrnu a tak dále, ale umí se smát, radovat se a být šťastný a za to děkujeme Bohu,“ říkají rodiče Petr a Jana Fojcikovi.

Nápad, jak pomoci malému Alexovi, vznikl na přelomu ledna a února. Sportovní nadšenci Honza Duraj a Roman Zogata se v té době rozhodli, že přejdou celou republiku. Tento odvážný a vyčerpávající počin věnují oba sportovci na šíření Alexova příběhu, a tak prvního května v ranních hodinách vyjdou z nejzápadnějšího bodu ČR. Tento benefiční přechod je možné sledovat na facebookových stránkách. „Přesná poloha bude zveřejňována a trasa zaznamenávána pomocí zdarma zapůjčeného GPS lokátoru. Mnoho lidí se nám ozvalo, zdali se mohou aspoň na krátkou část trasy k nám připojit. Díky GPS lokátoru se bude vědět, kde se přesně nacházíme, a tak se nadšenci můžou k nám přidávat,“ říkají sportovci.

To, že přechod je náročný, Honza s Romanem vědí a chtějí celou trasu zvládnout za dvanáct dní. „Je to něco málo přes padesát kilometrů denně, takže to náročné jistě bude. Přespávat budeme většinou v hamakách a na zádech budeme mít asi 12 kilogramů, ale nic není nemožné, a to nám dokazuje i Alex s rodiči. Je to pro nás velká motivace. Přispět je možné na transparentní účet – bližší informace na internetových stránkách Charity Jablunkov v sekci veřejná sbírka. Výtěžek putuje na Alexovy rehabilitace a léčbu,“ dodávají oba souhlasně.

Nezbývá, než popřát hodně štěstí a hezké počasí a mít radost, že je pořád spousta lidí, kteří chtějí pomoci, a možná se i kousek cesty přidat.

Další zprávy z regionu