Je málo dětí, školu v září neotevřou

Poslední vysvědčení se rozdávalo před prázdninami v základní škole s polským jazykem vyučovacím v Mostech u Jablunkova. Jedna z nejstarších vzdělávacích institucí v našem regionu kvůli nedostatku žáků přestala existovat.

Konec školního roku nebyl ve škole vůbec veselý. Foto: škola

Mosteckou základní školu, která se v roce 2009 stala malotřídkou, v uplynulém školním roce navštěvovalo devět žáků, což je minimální možný počet. „Pět z nich bude po prázdninách pokračovat na druhém stupni v Jablunkově. Z polské mateřské školy v Mostech by přišlo pouze jedno dítě, tudíž celkem bychom měli pět žáků,“ přiblížila dlouholetá ředitelka základní školy s polským jazykem vyučovacím v Mostech u Jablunkova Maryla Hlávka Kraina. Pět žáků na malotřídku od první do páté třídy je podle platné legislativy nedostačující počet, minimum je devět.

Přitom podle mosteckého starosty Ondřeje Niedoby by v místní škole s polským jazykem vyučovacím mohlo získávat základní vzdělání kolem tří desítek dětí, což by byl dostačující počet. „Rodiče si však mohou podle svého uvážení vybrat školu, ve které se jejich dítě bude vzdělávat. Ti z Dolních Mostů cestou do práce vozili děti do Jablunkova, kde je to paradoxně blíže než do Mostů. A když už měli v jablunkovské škole jednoho potomka, automaticky tam zapsali i další své ratolesti,“ vysvětlil starosta.

Se skutečností, že rodiče z Mostů cestou do práce vozí své děti jinde, se místní polská škola potýkala už delší dobu. „V minulosti jsme neustále usilovali o naplnění stanovených limitů, aby polská škola zůstala plnotřídní. Do Mostů dojížděli žáci z Bocanovic a z Dolní Lomné. Spolupráce rodičů s kantory byla vždy velmi dobrá, škola měla dobrou pověst. Žáci sklízeli úspěchy v mnoha odvětvích, zejména pak ve sportu, medaile sbírali jak v letních, tak i v zimních sportech,“ připomněl mostecký zastupitel a člen rady obce Alois Martynek.

„Jedním z důvodů, proč rodiče z Mostů u Jablunkova posílali své děti do škol v Jablunkově nebo v Návsí, byl příliš úzký žákovský kolektiv v místní škole. Dalším byly výhrady k personálnímu obsazení školy,“ zdůvodnila Maryla Hlávka Kraina, která v Mostech u Jablunkova učila 26 let a od roku 2009 byla ředitelkou školy.

Výuka v polském jazyce podle doložených zdrojů v Mostech u Jablunkova trvala od roku 1870. Ve školním roce 2023–2024 by se možná mohla obnovit. „V polské mateřské škole je dětí dostatek. V roce 2023 jich mateřinku opustí sedm. Budeme se snažit o to, aby do první třídy nastoupily v Mostech u Jablunkova – pokud budou mít stejnou představu i jejich rodiče. Jsme předběžně dohodnutí s vedením polské základní školy v Jablunkově, že v případě zájmu od školního roku 2023–2024 by u nás mohla začít fungovat elokovaná třída pro děti z ročníků jedna až tři,“ předeslal Ondřej Niedoba s tím, že zatímco doposud děti pokračovaly v Jablunkově na druhém stupni od šesté třídy, nově by to bylo od čtvrté.

Další zprávy z regionu