Jedinečné akátové stromořadí volá SOS!

Časy, kdy Pavel Łaboj pásl s kamarády u akátového stromořadí v Bystřici krávy a u toho hráli fotbal, jsou dávno pryč. Přesto má stromořadí neustále v „sobě“. Bohužel stromy jsou napadeny houbou zvanou sírovec a svádějí boj o holý život. Pavel Łaboj přesto věří, že se tento významný krajinný prvek podaří zachránit nebo obnovit. Pomocnou ruku nabízí obec.

Pavel Łaboj v akátovém stromořadí v Bystřici. Foto: tm

Akátové stromořadí bylo vysázeno v roce 1916. „Otci tehdy bylo 12 let a často vyprávěl, že jím zasazené stromy byly silné jako chlapská ruka – čili musely mít nějakých 10 let. V letošním roce se tak dožívají 115 let,“ zamyslel se Łaboj, který byl jako dítě ve stromořadí jako doma.

„Byla tu travička jako na golfovém hřišti, protínal ji chodníček, po kterém soused jezdíval na kole. Pásl jsem zde krávu, stejně jako další kluci. Čas jsme si krátili fotbalem,“ vzpomíná na 50. léta minulého století muž, podle kterého nejsou akáty dlouhověké stromy. Jejich životnost je nějakých 200 let.

Čas plynul a akátové stromořadí měl a má Pavel Łaboj pořád ve svém srdci – nedá na něj dopustit. Bohužel se nyní musí smířit s tím, že akáty napadla houba sírovec. „Nevím, zda je běžným jevem, že akáty napadá tato houba, která je v mládí výrazně žlutá a je paradoxně houbou jedlou, dokonce léčivou. Jeden strom již houbě podlehl. Stromořadí tak má aktuálně 19 akátů,“ dodal.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu