Jedinečnou křížovou cestu chtějí vzkřísit

Na jednu stranu jedinečná, na druhou obyčejná – řeč je o křížové cestě v Horní Lomné. Jedinečnost tkví v tom, že se na stavbě podílely okolní obce i jednotlivci, kterým jsou určena jednotlivá zastavení. Těch je oproti obvyklým čtrnácti  patnáct. Na druhou stranu 14 zastavení je běžným vyobrazením křížové cesty.

Farář Edward Cokot u zastavení znamenající zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Foto: tm

Ačkoli byla křížová cesta postavena teprve před přibližně pětadvaceti lety, její současný stav je alarmující. Podle starosty Horní Lomné Kamila Kawuloka se na něm podepsalo nejen počasí, ale zřejmě i vandalové.

„Na některých zastaveních například chybí písmena,“ řekl starosta ke křížové cestě, jejíž zastavení jsou posazena v lese za kostelem Povýšení svatého Kříže. Její součástí je i lávka přes místní potůček. „Její stav byl havarijní, proto jsme jako obec přistoupili k její opravě. Rekonstrukce byla nutná, protože pod lávkou je několikametrový sráz do rokle, na jejímž dně teče zmíněný potůček,“ vysvětlil.

Nápad na křížovou cestu vyvstal podle hornolomňanského faráře Edwarda Cokota v hlavách kněží na Jablunkovsku. „Myšlenka se šířila regionem a nakonec Karmelitáni Bosí se jí chytili. Faráři pak zorganizovali sbírky ve svých farnostech. Poté se začala v roce 1993 budovat křížová cesta, která byla 4. září 1994 posvěcena,“ nastínil duchovní a zdůraznil, že vedle tradičních křížových cest má ta v Horní Lomné ještě 15. zastavení znamenající zmrtvýchvstání Ježíše Krista – bohužel v současné době s ulomeným prstem.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu