Jikry putovaly do potoků v regionu

Již pátým rokem vyrazili rybáři z MO ČRS Jablunkov do potoků v regionu, aby do nich vložili jikry pstruha potočního, neboli rybky v očních bodech (v jikrách se již zračí oči). Letos tomu bylo zkraje února.

Vibertbox se zaplní jikrami pstruha potočního. Foto: MO ČRS Jablunkov

Ovšem jikry rybáři nevloží přímo do tekoucí vody, ale do vibertboxu, který uloží do přepravky a obloží kačírkem. Pro jistotu je ještě box uvázán provazem, aby při větší vodě neodplaval. „Do jednoho vibertboxu dáme 500 jiker. Zde je ryba tak dlouho, než se vykulí a stráví váček. Následně sama propadne o patro níže – do školky. Protékající voda rybkám přináší živiny, a až jsou větší, samy si najdou cestu z boxu a mezi kameny do volného potoka,“ řekl jednatel Místní organizace Českého rybářského svazu Jablunkov Jiří Labaj.

Jablunkovští rybáři používají vibertboxy z USA, které v roce 2017 za přispění dobrovolných sponzorů nakoupili. Vibertboxy rybáři vkládají do potoků v místech, kde jsou na to dostatečné podmínky. Například do Rohovce, Jasení, Lomné, Ošetnice, Radvanova a některých dalších. „Poté chodíme na kontroly, zejména při větších táních sněhu. Ale je to jen vizuální kontrola, zda je vše v pořádku. Jakmile je box prázdný, jeho funkce pro tuto sezonu skončila, vymyje se a připraví na příští rok,“ dodal Labaj.

Díky těmto boxům mají malé rybky, které se takto zrodí, již odmalička přísun přírodní potravy a také přirozenou ostražitost před predátory. Pstruh je ryba lososovitá, která se vrací do míst, kde se vylíhla.

V letošním roce rybáři vysadili 20 tisíc kusů jiker. „Každý rok je kupujeme v době, kdy se hodí k výsadbě. Vývoj jikry souvisí s teplotou vody – čím je teplejší, tím je vývoj rychlejší. Jakmile se objeví oční body, jikra musí do potoka,“ zdůraznil Labaj.

Rybáři si přesně evidují, kolik jiker ve kterém potoce vysadili. „Musí to být vhodné potoky s dostatkem vody a musí rybkám nabídnout potravu. Některé potoky třeba během léta téměř nemají vodu,“ vysvětlil rybář, podle něhož se jikry vysazují za každého počasí. Je jedno, jestli je veliký mráz nebo metrová vrstva sněhu – jediným kritériem jsou oční body.

Další zprávy z regionu