Jízda autobusy v Třinci zatím nezdraží

Cestující městskou hromadnou dopravou v Třinci potěší, že za jízdenku si letos nebudou připlácet. Město ceny nezvedlo navzdory tomu, že bude muset doplácet několik desítek milionů korun.

Cestující zatím do peněženky hlouběji nesáhnou. Foto: mr

„Podporujeme jak výstavbu cyklostezek, tak jízdu městskými autobusy. Jsou ekologičtější alternativou individuální automobilové dopravy. Chceme motivovat občany nejen tím, že máme nové ekologické autobusy, ale i příznivou cenou jízdného,“ podotkl náměstek primátorky Ivo Kantor a dodal, že město kompenzuje dopravci ztrátu za provoz autobusů.

„Náklady na zajištění této služby jsou stále vyšší, především z důvodu rostoucích cen pohonných hmot a energií. V rozpočtu na tento rok je proto na tyto účely vyčleněna částka okolo 63 milionů korun,“ upřesnil náměstek.

Aby byly ztráty co možná nejnižší, nechalo si město vypracovat analýzu vytíženosti linek. Na jejím základě vydalo nový jízdní řád. Na linkách 701 a 715 se prodlouží interval spojů v sobotu a neděli ze 40 minut na 80 minut. Dopravní obslužnost do zaměstnání bude zajištěna. Spoje s nízkou obsazeností město zruší. Jde například o spoje 703, 708 a 716. U některých spojů dochází ke zlepšení návaznosti na ostatní spoje příměstské autobusové dopravy.

Další zprávy z regionu