K Tučnému čtvrtku patří hojné hodování

Masopustní veselí (období mezi svátkem Tří králů a Popeleční středou) se pozvolna chýlí ke konci. Zítra máme Tučný čtvrtek. Nastává vrchol masopustu, hodování potrvá do příštího úterý. Den poté je Popeleční středa, počátek 40denního půstu, který je přípravou na Velikonoce.

V JAblunkově se každoročně koná soutěž o nejlepší koblihu. Ilustrační foto: JACKI

Masopust představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj se konaly plesy, taneční zábavy, zabijačky a také svatby. Vrchol masopustu začíná v Tučný čtvrtek (v Polsku Tłusty czwartek). V poslední tři dny – v neděli, pondělí a úterý, které jsou zvány ostatky, končiny či fašank, se konají různé rituální úkony, průvod masek a scénické výstupy. Závěrečným bodem bývá úterní taneční zábava, která končí úderem půlnoci. Následuje obřad pochování basy, který je počátkem postní doby.

S Tučným čtvrtkem se pojí spousta zvyků a tradic, které naši předkové dodržovali, ale dnes již upadly v zapomnění. Jednou z těch základních bylo najíst se dosyta a připravit se tak na 40denní půst, který začínal na Popeleční středu následující přesně týden po Tučném čtvrtku. Naši předkové ho dodržovali, tudíž se na období odříkání museli náležitě připravit. Před náročným obdobím se museli náležitě posilnit. Tradovalo se, že kdo si dopřál tučné jídlo, po celý rok ho nemohla skolit žádná nemoc.

Co se v ten den servírovalo nejčastěji? Lidé si připravovali velmi sytá, nejlépe masitá jídla a při jejich vaření vůbec nešetřili sádlem či olejem. Hospodyňky tradičně na Tučný čtvrtek chystaly k obědu vepřové maso se zelím a knedlíkem. Některé rodiny si zase pochutnávaly na zabijačkových specialitách – na laloku, tlačence, jitrnicích, jelitech nebo ovaru. Pro lepší trávení se většinou popíjelo pivo.

Při hodování na tučných jídlech se rozhodně nikdo neostýchal. Tradice totiž říkala, že každý by si měl na Tučný čtvrtek dopřát jídla a pití, kolik snese, a pusa by se mu měla lesknout omastkem. K tradici Tučného čtvrtku patřil rovněž dezert v podobě koblih smažených ve vysoké vrstvě oleje. Další oblíbenou smaženou sladkostí byly také boží milosti, které představovaly symbol hojnosti. Tato dobrota pro naše předky neznamenala pouze sladkou tečku za masopustem, často se pekly také o Velikonocích. Kupříkladu na Slovácku tvořily součást svatebního menu.

Akce spojené s vrcholem masopustu se dodnes, byť v menším měřítku, dochovaly také v našem regionu. V JACKI v Jablunkově dnes a zítra probíhá soutěž o nejlepší kreplik (koblihu). Koblihy se ve velkém budou zítra prodávat v sousedním Polsku. Příští úterý se v Domě Narodowém na náměstí v Cieszyně od 18 hodin uskuteční pochování basy.

Další zprávy z regionu