Kámen změní místo

Přemístění pískovcového kamene z Rogovce v Návsí do Jablunkova. To bylo hlavním tématem posledního zasedání zastupitelstva Návsí. Po bouřlivé diskuzi zastupitelé schválili převoz kamene zpět do obce.

Balvan našel nové místo v Jablunkově. Foto: ba

Převoz kamene z Návsí do Jablunkova byla iniciativa místostarosty obce Libora Hermana. Jeho krok obhajoval advokát Martin Bielesz. Mimo jiné prohlásil, že kámen nebyl majetkem obce, a místostarosta se protizákonného jednání nedopustil. Občany však jeho tvrzení neuchlácholilo.

„Považuji to za krádež. Máme spoustu míst, na která se ten kámen mohl přemístit. Pokud se to nevyřeší a kámen se nevrátí do Návsí, podám trestní oznámení,“ pohrozil Josef Kokeš. „Připojuji se k podání trestního oznámení. Chceme kámen zpátky. Jsem připravena vytvořit petici,“ přizvukovala Eliška Smelíková.

Občané i někteří zastupitelé vyzvali místostarostu, aby se k  záležitosti vyjádřil. „Mluvili jsme o tom na radě. Kámen nezapadá do koncepce toho místa a není majetkem obce, ničeho protiprávního jsem se nedopustil. Byl schovaný za svodidly. Pokud by to byl nějaký skvost, já sám na něm udělám tabulku a umístím ho před obecní úřad,“ prohlásil Libor Herman. „Bavili jsme se o tom pouze neformálně. Že je kámen odvezený, jsem se dozvěděl 18. března od starosty Jablunkova,“ sdělil starosta Návsí Marian Waszut.

Josef Kokeš navrhl, aby obec kámen umístila u kříže naproti restauraci Mrózek. Po zhruba půldruhé hodiny trvající diskuzi zastupitelé schválili vrácení kamene na toto místo, a to do konce července. Obec navede kámen do svého majetku jako nalezenou věc. Pro tento návrh hlasovali téměř všichni zastupitelé.

Následně se vedení obce shodlo i na tom, kdo bude převoz pískovcové koule financovat. Návrh zastupitelů, aby veškeré výdaje uhradil místostarosta, neprošel. Obec tak sáhne do své pokladny.

Další zprávy z regionu