Kanalizace v Hnojníku byla ohrožena, vše dobře dopadlo

Dva velké kameny spadly ze srdce vedení Hnojníku. Jeden se týkal přiklepnutí dotace, druhý pozemků v souvislosti s výstavbou splaškové kanalizace. Hrozilo, že obec bude muset stavbu pozastavit.

Ilustrační foto: tm

Obec se do investice století pustila už v listopadu loňského roku. A ačkoliv měla příslib dotace, konečná smlouva se Státním fondem životního prostředí ČR ještě podepsána nebyla. „Konečně se nám podařilo vše vyladit a nyní jsme před podpisem smlouvy o poskytnutí podpory. Z fondu získáme přes 103 milionů korun,“ řekl v pondělí starosta Hnojníku Miroslav Molin zastupitelům. Ti jednomyslně podpis schválili.

Kanalizace má vyjít obec Hnojník na více než 200 milionů korun. Zbylou částku si obec zajistí úvěrem, který už má schválený, a peníze uvolní také z vlastních zdrojů.

Další problém, který se vyskytl, se týkal pozemků. Obec řeší výstavbu splaškové kanalizace už mnoho let. S majiteli dotčených pozemků uzavírala smlouvy o smlouvách budoucích už v roce 2009.

„Bohužel se od té doby změnili někteří majitelé pozemků, a ne všude jsou smlouvy o smlouvách budoucích platné. A my nejsme na Divokém západě, abychom na sebe stříleli při každém vstupu na cizí pozemek. Museli jsme proto problém s novými majiteli urychleně řešit,“ vysvětloval dále starosta.

Obec proto oslovila všechny vlastníky a nakonec se s nimi domluvila na řešení. Jeden z nich přišel v pondělí i na zastupitelstvo, aby se ujistil, že mu výstavba kanalizace nenaruší jeho podnikatelský záměr. „Chci stavět objekt, pod nímž má vést. Dá mi obec garanci, že dostanu stavební povolení? Že zkrátka budu moct postavit, co chci?“ obrátil se na zastupitele.

Ti jej ubezpečili, že stavební firma povede v tomto místě kanalizační trubky ve speciální ocelové chráničce, která potrubí ochrání a supluje tak ochranné pásmo. „Projektant mě ubezpečil, že v tom není problém,“ ujistil starosta.

Pokud by se obci nepodařilo vyřešit smlouvy s majiteli pozemků, musela by pozastavit stavbu. Šlo totiž o pozemky poměrně klíčové. Tím by hrozilo, že nestihne termín. Podle smlouvy má firma na svou práci lhůtu 450 dnů od podepsání smlouvy. Hotovo přitom musí být do konce roku 2024.

Další zprávy z regionu