Karikaturista kreslí kolegy i děti

Rostislav Turoň pracuje v Třineckých železárnách už léta. Jako technolog se zabývá vývojem a výzkumem trub a je garantem jejich výroby. Přesto má ale koníček, který byste u inženýra jen těžko hledali – maluje karikatury.

Rostislav Turoň u svých vystavených karikatur. Foto: mr

Zaměstnanci železáren měli dokonce výsadu prohlédnout si před koncem roku jeho výstavu v jedné ze  zasedacích místností. Kdo čekal zobrazené politiky a známé osobnosti, musel se divit. Autor totiž sáhl po karikaturách svých kolegů, přátel a dokonce dětí.

„Karikatury, to není zesměšnění osobností. Spíše je to zdůraznění jejich vlastností, jejich osobnosti. A já to mám nastaveno tak, že nezdůrazňuji vlastnosti kladné nebo záporné, ale celkovou osobnost v určité specifické, charakteristické situaci. Možná i díky tomu ještě nikdy žádný člověk proti své karikatuře neprotestoval,“ usmál se Rostislav Turoň.

Autor maluje rád od dětství. S karikaturami začal asi před pěti lety a okamžitě ho začaly bavit. Samozřejmě se zabývá také zobrazováním známých osobností. Politiky i herce ale zatím kreslí do šuplíku.

Rostislav Turoň se ale převážně zaměřuje na klasickou malbu. Zajímá ho poetičnost světla a barev. Má za sebou i několik samostatných výstav.

Další zprávy z regionu