Kavárna Avion přivítá známé spisovatele

Spisovatelé do knihoven – tak zní název projektu, do kterého se letos podruhé zapojí Městská knihovna v Českém Těšíně. Jedná se o společný projekt Asociace spisovatelů, knihoven z celé České republiky a desítek současných autorů.

Výstava je v Čítárně a kavárně Avion. Ilustrační foto: th

„Iniciativa využívá širokou síť knihoven u nás a bohatou a vrstevnatou českou literaturu. Představuje kvalitní české spisovatele, kteří ještě nejsou tolik známí. Deset spisovatelů, deset knihoven a deset měsíců. Jinými slovy se jedná o sto autorských setkání v různých knihovnách,“ podotkla vedoucí českotěšínské Čítárny a kavárny Avion Dana Zipserová. Kulturní zařízení je součástí Městské knihovny v Českém Těšíně, proto by se autorská setkání měla konat právě v Avionu.

Do projektu Spisovatelé do knihoven se může každoročně zapojit pouze deset biblioték z celé České republiky. Městskou knihovnu v Českém Těšíně organizátoři akce vybrali už podruhé. „Možná i z toho důvodu, že vloni i letos jsme si vybrali pouze pět spisovatelů, kteří k nám přijedou,“ připustila Dana Zipserová. Dodala, že první setkání je naplánováno na středu 24. března, kdy by do Českého Těšína měla zavítat pražská spisovatelka a překladatelka s bulharskými kořeny Bianca Bellová.

Dalšími spisovateli, na které se mohou příznivci literatury z Českého Těšína a okolí těšit, jsou architektka, urbanistka a básnířka Anna Beáta Háblová, výtvarník a básník Viktor Špaček, básník a žurnalista Radek Štěpánek a překladatel, redaktor a spisovatel Vratislav Kadlec.

„Dvě setkání by se měla uskutečnit před velkými prázdninami, zbylá tři od září do prosince,“ upřesnila Dana Zipserová a zdůraznila, že některá setkání se českotěšínská knihovna chystá zprostředkovat i pro středoškoláky a jejich vyučující.

Českotěšínská knihovna preferuje osobní setkání, ale stávající epidemiologická situace to neumožňuje. „Projekt běží od ledna a kolegové z jiných knihoven komunikují se spisovateli virtuální formou. Pokud to bude nutné, online formu setkání s našimi hosty zvolíme také my,“ uzavřela Dana Zipserová.

Další zprávy z regionu