Kde jezdí auto zimní údržby?

Ledové plochy a sníh na cestách trápí nejednoho řidiče. Ti se nyní mohou podívat, kde je aktuálně cesta sjízdná. Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo nový portál zobrazující pohyb vozidel zimní údržby.

Ilustrační foto: ŘSD ČR

Webový portál je určený pro veřejnost. Má aktuálně informovat o prováděné zimní údržbě. „Zobrazuje aktuální polohu našich vozidel a poskytuje informace o čase posledního provedeného ošetření u jednotlivých dálnic a silnic I. třídy,“ potvrdila mluvčí ŘSD Tereza Primová.

Na portále jsou na mapě ČR vykreslovány trasy a jednotlivá vozidla. Barva trasy je ovlivněna časovým intervalem posledního ošetření. Typ vozidla představuje typ údržby. Kliknutím na ikonu vozidla se zobrazí detail jízdy identifikující orientaci vozidla a činnost údržby. Silnice, která není barevně označena, nebyla v posledních šesti hodinách ošetřena.

Portál nazvaný Pohyby vozidel zimní silniční údržby je k dispozici na adrese udrzba.rsd.cz (odkaz je také na www.dopravniinfo.cz pod symbolem vločky na horní liště v pravém horním rohu). Podrobný popis webu je k dispozici po kliknutí na tlačítko nápovědy „?“ v pravém horním rohu.

„V souladu s platnou legislativou ČR jsou dálnice a silnice I. třídy zařazeny do I. pořadí důležitosti při zajišťování sjízdnosti. Doba od zjištění vzniku závady ve sjízdnosti do výjezdu prvních mechanismů ke zmírnění této závady nesmí být v zimním období delší než 30 minut,“ poukázala mluvčí.

Pořadím důležitosti jsou také určeny lhůty pro zmírňování závad ve sjízdnosti vozovek silnic po výjezdu, a to do dvou hodin u dálnic a do tří hodin u silnic I. třídy. „Během letošní zimy se o průjezdné komunikace stará 793 našich zaměstnanců. Do připravených směn je zařazeno celkem 662 řidičů a 131 dispečerů. Další kapacity, především pro údržbu silnic I. třídy, jsou na zimu v pohotovosti u dodavatelských firem,“ doplnila Tereza Primová.

Další zprávy z regionu