Kdo může za kolony aut před nemocnicí?

Vztek, beznaděj a pocity zoufalství v těchto dnech zažívají lidé, kteří se chtěli nechat otestovat v Nemocnici Třinec PCR testem. Dlouhé kolony aut brzdily provoz, bezradní příchozí nešetřili nadávkami.

Dopravu poblíž nemocnice museli usměrňovat strážníci. Foto: SC

Syna paní Veroniky z Třince poslala na testy hygiena. Ve škole mu totiž vyšel pozitivně antigenní test „Zarezervovali jsme si tedy čas a vyjeli. Bohužel jsme ale už velký kus od nemocnice uvízli v koloně. Byli tam strážníci a ti nám ukázali, že mám jet dále. Několikrát jsem se snažila vrátit zpět do fronty, ale vždycky to dopadlo stejně. Na testy jsme se ten den nedostali. Když jsme to zkoušeli další den, poslali nás zase pryč, že jsme měli přijet včera,“ byla naštvaná Veronika.

Šéf městských strážníků Libor Motyka je ze situace nešťastný. „Denně tam naši muži pomáhají, ale nemohou nechat stát auta na cestě, brzdila by totiž provoz a ostatní by nemohli projet,“ posteskl si.

Kapacita odběrového stanu byla původně nastavena na 156 osob denně. Minulé pondělí zdravotníci provedli 479 testů, v úterý jich bylo 456. Každý si tak sám může spočítat, kolik občanů přišlo bez registrace. Nemocnice se snažila uspokojit všechny, ale valila se ni kritika objednaných osob, že musejí čekat. Z tohoto důvodu nemocnice vyšla vstříc občanům a testovala také ve státní svátek i o víkendu.

Jen v sobotu provedli zdravotníci Nemocnice Třinec zhruba 350 testů. „Bohužel, opět se na příjezdové cestě tvořily fronty, ale můžou si za to ve velké míře neoprávnění zájemci o test, kteří nás připravují o drahocenný čas,“ líčí mluvčí nemocnice Irena Sikorová Nožková.

Uvedla konkrétní příklad, kdy přijelo plné auto, všichni v něm sice byli zaregistrovaní v Reservaticu, ale po vypsání celé žádanky vyskočil na zdravotníky údaj, že žadatelé nejsou oprávněni k odběru. „Ptám se tedy, zda je paní očkovaná. Není. Kdo ji tedy posílá? Chce to zaměstnavatel. Tak jí vysvětluji, že jako neočkovaná nemá nárok na PCR test, jedině když si ho zaplatí sama. Ale naše odběrové místo samoplátce nebere,“ vysvětlila mluvčí.

Ve hře je i neznalost
Zdravotníci velice často naráží na fakt, že lidé neznají podmínky testování. Sice se správně zaregistrují, ale z důvodu neočkování nemají nárok na PCR testy.

V současné době je kapacita odběrů nastavena na 286 registrovaných osob denně. Aby uspokojili všechny zájemce, otevřela nemocnice i druhou buňku pro odběry, která je určena pro pěší, a to i bez registrace. Tito žadatelé však musí počítat s delší čekací dobou, způsobenou větší administrativou.

Další zprávy z regionu