Kdy se začne stavět kostel v Gutech? Ví zatím jen Bůh…

Místo v Gutech, kde ještě loni o tomto čase stával vzácný dřevěný kostelík, je ohraničeno plotem. Lidé ale k němu stále chodí a vzpomínají. 

Na místo, kde stával kostelík, lidé stále chodí. Foto: mr

Otázka tak nyní zní, kdy se začne stavět replika? „Tak to ví jen Bůh. Já za sebe mohou říct je to, že děláme vše pro to, aby se ta stalo co možná nejdříve. Ale zda se začne v září, to nemůžu zaručit,“ podotkl farář Kazimierz Plachta. Pokračoval, že jde o velice technicky náročnou stavbu a nikdo nechce při její přípravě nic zanedbat. „Modlíme se a pracujeme. Chybí nám ještě pár tisíc šindelí. Že je to mnoho? Ale ne, vždyť jich na stavbu potřebujeme na 45 tisíc,“ usmíval se.

Na telefonu jde vidět snímek kostelíku, který v Gutech před rokem ještě stál. Foto: RM

Tři mladíci, kteří mají kostelík na svědomí, stanou zítra, tedy ve čtvrtek 28. června před Krajským soudem v Ostravě. „Zazní závěrečné řeči, ale rozsudek vydán s největší pravděpodobností ještě nebude,“ řekl tiskový mluvčí krajského soudu Jiří Barč . „Modlím se za ně a se dvěma z nich si dokonce i píšu. Vím, že toho litují, že prostě nedomysleli důsledky svého jednání. Jeden mi dokonce napsal, že má peníze na studia a že je pošle na sbírku. Ale to neschvaluji, odepsal jsem mu, ať počká na rozsudek, a pak se uvidí. Život jim přece nekončí a já jim už odpustil,“ pokračoval farář. A překvapoval dále: „Víte všude čtu, že spálení kostela je tragédie. Ale ne, tak to není. Byla to bolestná událost, ale tragédie určitě ne.“

Farář Kazimierz Plachta chce na místě bývalého kostelíku uspořádat jednu vzpomínkovou akci. Jakou? Přečtěte si v dnešním Třineckém hutníku. 

Další zprávy z regionu