Kičeřok vydal novou knihu, jeho snímky vystavuje kino

Těžký život osamělých horalů, s jakým se dnes již běžně nesetkáváme, představuje nová kniha Jana Kufy Kičeřoka s názvem Čas přistižen při činu. U příležitosti vydání knihy se v mostecké Dřevěnce na Fojtství konala stejnojmenná výstava. Nyní je k vidění v třineckém kině Kosmos.

Jan Kufa Kičeřok. Foto: ba

Svou druhou knihou Jan Kufa Kičeřok, fotograf z Mostů u Jablunkova, navazuje na svou první publikaci s názvem Od portrétu k dokumentu, která mapovala život lesního muže ze samoty v  Horní Lomné.

Ve své nové knize, tvořené černobílými snímky, přibližuje život čtyř postav, z nichž dvě žily v jeho obci. Kniha vypovídá o těžkém životě v minulém století.

„Fotografoval jsem dvě ženy z Mostů u Jablunkova, jednu paní ze slovenského Vlkolínce u Ružomberoku a také pána z Horní Lomné. Dnes už nikdo z nich není mezi námi, byli to jedni z posledních lidí, kteří vedli starobylý způsob života, jaký si dnes už ani neumíme představit,“ řekl Jan Kufa.

Kvarteto hrdinů jeho nové knihy prožívalo podzim svého života na odlehlých samotách v chátrajících domcích. Jan Kufa Kičeřok jej zachycoval svým objektivem. „Všechny jsem fotografoval opakovaně, někdy to trvalo i několik let. Občas jsem se za nimi stavil na kus řeči. Fascinoval mě jejich způsob života, příběhy, které mi vyprávěli. Zhotovil jsem jim i několik portrétů. Paní z Vlkolínce zpočátku vyhrožovala, že mi rozbije foťák, ale po několika návštěvách jsme se skamarádili. Pak už se fotit chtěla,“ pokračoval Kufa.

„Můj dobrý vztah ke starým lidem je dávný. Zájem o jejich zážitky, o všechno, co prožili, v jakém prostředí žili a žijí, jak se cítí, to všechno mne přitahovalo,“ podotkl fotograf. Mnohdy vzbuzoval jeho obdiv i jejich naturální způsob života a to, v jakých podmínkách dokázali přežít. „Skromnost, pevnost jejich postojů ke hmotným statkům, harmonický vztah k přírodě, stabilita, vyrovnanost. O tom vypovídají tváře starých lidí. Fotografie by mohly říci víc,“ pozval autor snímků na výstavu.

Další zprávy z regionu