Kino Kosmos slavilo svobodu celý den

Písničkami, besedou, výstavou i filmy oslavilo včera výročí sametové revoluce třinecké kino Kosmos. Zároveň také předala primátorka Věra Palkovská ceny města Gymnáziu Třinec a Miladě Hejmejové.

Radovan Lipus debatoval se studentkami o revoluci i o současné politické situaci. Foto: mr

V dopolední hodinách patřilo kino studentům. Uspořádali komponovaný program Gympl o sametu. Studenti gymnázia se podívali na film, který natočili jejich spolužáci, zkoušeli své znalosti ve speciálním kvízu, a především si poslechli vyprávění pamětníků – třineckého rodáka a režiséra Radovana Lipuse a jeho spolužačky a přímé účastnice revoluce 1989 v Praze Zuzany Jehlíkové. Na závěr vystoupila studentská kapela The Striped, která zahrála známé písničky mimo jiné od Karla Kryla či Marty Kubišové.

Odpoledne kino pozvalo obyvatele města na galavečer Kino na sametu. Lidé také shlédli vzpomínkový film studentů. I oni byli svědky debaty Radovana Lipuse, kterého zpovídaly dvě studentky. Akci zpříjemnila kapela The Striped. V závěru primátorka Třince Věra Palkovská předala Ceny statutárního města Třinec. Získalo ji Gymnázium Třinec a bývalá místostarostka Milada Hejmejová. „Město je takové, jací lidé v něm žijí. Třinec se může pyšnit spoustou vzdělaných a úspěšných lidí, kteří mají v kolonce životopisu o vzdělání zapsáno právě naše gymnázium. Kdo jiný by měl dostat cenu za zásluhy o vzdělání obyvatel, než právě tato škola?“ uvedla na galavečeru primátorka.

Ředitelka gymnázia Romana Cieslarová podotkla, že cenu vlastně získávají všichni pedagogové, a to jak ti současní, tak i ti minulí. „Vážím si toho, že je jejich práce viděna a není brána jako samozřejmost. Ocenění je pro nás výzvou, abychom pokračovali v práci a nadále vzdělávali naše šikovné studenty, kteří se pak po dostudování vysokých škol budou vracet a rozvíjet náš region,“ řekla dojatá ředitelka.

Další ocenění získala bývalá místostarostka Milada Hejmejová, a to zejména za rozvoj kultury města Třinec. „Milada Hejmejová se na mnoha z nás podepsala, ať už nás učila na základní škole nebo na gymnáziu, na které příznačně nastoupila na podzim roku 1989. Když potom byla ve vedení města, byla to právě ona, která nás upozorňovala, že hutnický a sportovní Třinec musí být i kulturní. Stojí za ní kus práce, vzpomenu kupříkladu knihovnu, která už dávno není jen stojánkem na knihy, ale stalo se z ní centrum vzdělanosti a kultury,“ chválila Palkovská.

Komponovaný večer v knihovně ukončila premiéra českého filmu Amnestie. Lidé si také mohli prohlédnout fotografie z listopadových událostí roku 1989 v Třinci.

Více informací najdete příští týden v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu