Kino na hranici jde o víkendu do finále

Film Bratři, dobrodružnou ságu o asi nejznámějších českých emigrantech z dob studené války, bratrech Mašínech, nebo příběh plavkyně a pornoherečky Andrey Absolonové s názvem Její tělo, ale také třeba 30 let starý snímek Vladimíra Michálka Amerika.

V Těšínech probíhá filmová přehlídka Kino na hranici. Foto: pořadatelé

To vše je v průběhu pátku k vidění v rámci třetího dne mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která probíhá až do neděle 5. května v obou částech Těšína. Svátek polské, české a slovenské kinematografie se koná již po šestadvacáté a spojuje film, literaturu a další akce.

Z české kinematografie čeká na diváky řada vítězných snímků Českého lva – Němá tajemství, ambiciózní sci-fi Bod obnovy, milostný příběh s názvem Terezín: Láska za zdí a také silné dílo polské režisérky Agnieszky Holland Hranice. Kromě toho je v programu také řada novinek jako například Tancuj, Matyldo, a předpremiér včetně nového snímku Bohdana Slámy Sucho, vynikajícími dokumenty Tady Havel, slyšíte mě? A konečně slovenská kinematografie představí v sobotu dopoledne v předpremiéře výborné drama Spiaci účet. U mnoha promítání jsou v Těšíně přítomni herci a tvůrci filmů a bude je možné diskutovat nad pozoruhodnými příběhy a tématy jejich děl.

Kromě prezentace nových filmů z této části Evropy bude program Kina na hranici tradičně zahrnovat retrospektivy a tematické sekce. „Festivaloví diváci se budou moci zúčastnit i literárních besed, které jsou důležitou součástí doprovodného programu, stejně jako koncerty pod širým nebem i v komornější atmosféře festivalového klubu,“ prozradila ředitelka festivalu Jolanta Dygoś.

Letos poprvé organizátoři představí mimo jiné novou sekci Bohemica, která je složena výhradně z koprodukčních filmů, na nichž se minoritně podíleli čeští filmoví producenti a jsou v ní zařazeny filmy z posledních let, z nichž mnohé bodovaly už na prestižních filmových festivalech ve světě.

Přehlídka Kino na hranici ale nejsou jen filmy, ale také výstavy, diskuzní setkání a hudební večery. Více na www.kinonahranici.cz

Další zprávy z regionu