Kino nalákalo příznivce fotografování

Čtveřice členů Fotografického klubu Steel představila svou tvorbu na speciálním fotografickém podvečeru v kině Kosmos.

Autoři fotografií na vernisáži. Foto: TL

V rámci vernisáže výstavy Toulky Třincem, která proběhla 15. 11., si tak návštěvníci mohli prohlédnout velkoformátové snímky Marka Džupina, René Kajfosze, Miroslava Niedoby, Martina Wiszczora a jejich kolegy Pavla Zubka.

Autoři fotografií prozradili, co se skrývá v zákulisí pořizování snímků různých míst v Třinci, co fotí nejradši či jaké podmínky jsou pro fotografování nejvýhodnější. „Jaro a podzim jsou pro pořizování fotek nejzajímavější,“ shodli se fotografové. Za uvolněné atmosféry tak lidé mohli premiérově zhlédnout projekci velkoformátových snímků v sále kina.

„Myslím, že právě projekce na jedenáctimetrovém stříbrném plátně je jedna z hlavních věcí, která činí tento večer unikátním,“ podotkla Regina Szpyrcová, ředitelka kina Kosmos. Projekce umožnila divákům všimnout si detailů na jednotlivých snímcích a vytvořit tak prostor pro nový pohled na věc.

Fotoklub funguje již od roku 2004 a mimo společné schůzky a focení organizuje také fotoškolu v Českém Těšíně. „Ve fotokroužku si vychováváme mladé fotografy a ty nejlepší pak draftujeme do fotoklubu,“ podotkl se smíchem člen klubu Marek Džupin. Zdařilé snímky různých míst v Třinci si mohou lidé prohlédnout v kině do konce roku.

V druhé části fotografického večera proběhla přednáška Petra Jana Juračky z cyklu Kino z cest – S dronem na nejvyšší vrcholy naší planety. Uznávaný fotograf předvedl mimo jiné snímky z výprav na pákistánskou K2, fotografie a videa z Rakouských Alp či Českého Švýcarska. O poutavosti přednášky svědčila i hojná účast.

Další zprávy z regionu