Kino přiblíží svět nevidomých

Do třineckého kina Kosmos míří jednodenní festival Dny umění nevidomých ve Slezsku. V hutnické metropoli jej už popáté připravuje místní pobočka celostátní organizace SONS, nyní ale poprvé ve spolupráci s městským kinem.

Kino bude hostit festival, který přiblíží svět nevidomých. Foto: mr

Festival se bude konat v úterý 5. října. „Život se zrakovým hendikepem divákům přiblíží humornou formou film Rande na slepo, který v rámci kina Senior promítneme v 9 hodin,“ upřesnila ředitelka kina Regina Szpyrcová.

„Už od osmi ráno si návštěvníci v předsálí budou moci v koutku bezpečné domácnosti prohlédnout zdravotní pomůcky, prolistovat tiskoviny redakce Zory, zahrát si společenské hry pro nevidomé, pomocí simulačních brýlí vyzkoušet život se zrakovým postižením, nebo se seznámit s vyškoleným vodicím psem,“ popsala bohatý program Marie Miziová z třinecké pobočky SONS.

Cílem festivalu je představit nejširší veřejnosti nadané zrakově postižené umělce a přesvědčit ji tak o tom, že nevidomý či slabozraký člověk má pouze ztížené zrakové možnosti, ale jinak je zcela schopen být nedílnou součástí společnosti.

Návštěvníci se během festivalového dne mohou těšit také na odpolední vernisáž výstavy slabozrakého fotografa Václava Fanty, která bude zdobit kinogalerii až do 15. listopadu. Po zahájení výstavy si večer přijdou na své i milovníci hudby a zpěvu. Koncert zrakově postižených umělkyň, zpěvačky Báry Mirgové za klavírního doprovodu Ráchel Skleničkové, ukončí festivalový Den umění nevidomých ve Slezsku pro rok 2021.

Další zprávy z regionu