Klání pexesmanů ovládl deváťák Šimon Mucha

Šimon Mucha, žák deváté třídy základní školy v Mostech u Jablunkova, si podmanil turnaj o nejlepšího pexesmana a obhájil tak celkový triumf z loňského roku. Ve finálovém klání předčil Václava Kantora z mateřské školy.

Pexesmani všech věkových kategorií si dali dostaveníčko v mostecké knihovně. Foto: ba

Bezpochyby nejatraktivnější událostí, kterou v říjnu pořádá knihovna v Mostech, je soutěž o nejlepšího pexesmana. Své dovednosti v pexesu (název je odvozený od slov pekelně se soustřeď) si o víkendu prověřilo 46 hráčů.

Pořadatelé je rozdělili do pěti kategorií – předškoláci a první třída, druhá a třetí třída, čtvrtá až šestá třída, sedmá až devátí třída a mládež nad 15 let plus dospělí. „Pexeso hraji nejčastěji s maminkou a taky někdy s babičkou. Nejraději mám pexeso se zvířátky. Na soutěž do knihovny chodím každým rokem, ve třetí třídě se mi ji povedlo vyhrát,” řekla Nela Lerchová z páté třídy.

Obhájit celkový triumf z loňského roku se povedlo Šimonu Muchovi z deváté třídy. „Pexeso hrávám jenom občas, většinou tady, na turnaji. Chodím sem pravidelně. Povedlo se mi několikrát zvítězit v mé kategorii, vloni jsem se stal celkovým vítězem a letos jsem dokázal titul obhájit. Je to o hlavě i o štěstí,” poznamenal Šimon Mucha, král mezi pexesmany.

Další zprávy z regionu