Klíšťata nakažená encefalitidou jsou už i na Třinecku

Chodíte rádi do přírody? A víte, že už i na Třinecku se můžete nakazit klíšťovou encefalitidou? Hygienici potvrdili nová ohniska nákazy.

Nakazit se lze i kozím mlékem infikovaného zvířete. Foto: RM

Už loni měli hygienici podezření, že se na Třinecku, konkrétně v oblasti Nýdku, Hrádku, Oldřichovic a Tyry, vytvořilo nové ohnisko klíšťové encefalitidy. „Vlajkováním klíšťat se dosud nepodařilo virus klíšťové encefalitidy v sebraných parazitech prokázat, případy nakažených s pobytem na Třinecku však jsou, což svědčí pro přítomnost nového ohniska,“ říká vedoucí ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě Irena Martinková s tím, že klíšťová encefalitida v Beskydech do té doby prokázána nebyla.

Její slova potvrzuje mluvčí Nemocnice Třinec Irena Sikorová Nož-ková. „Loni jsme zaznamenali čtyři případy, ale protože u nás v ne-mocnici už nemáme infekční oddělení, nakažení skončili v nemocnici v Havířově a ve Fakultní nemocnici Ostrava. K nám pak dochází ambulantně na doléčení,“ vysvětlila mluvčí nemocnice.

Rady odborníků zní jasně – jediným účinným preventivním opatře-ním proti klíšťové encefalitidě je očkování. „Lidé se mohou nechat očkovat v podstatě celoročně, nejlépe však v zimních měsících. Pokud se necháme naočkovat nyní , je třeba počítat s tím, že nejsme chráněni hned, ale až po druhé dávce. Do té doby je jediným řešením nechodit do rizikových míst nebo se chránit vhodným oblečením a repelenty. Samozřejmě se člověk musí pečlivě prohlédnout, larvy, nymfy klíšťat jsou malinké a nejsou na kůži moc vidět. Navíc se často po přisátí samy pustí, a tak o nich člověk ani nemusí vědět,“ zdůraznila Martinková.

Před pobytem v přírodě si lidé mohou zjistit, jaká je právě aktivita klíšťat, a podle toho se zařídit. Na internetu najdou i mapy výskytu nakažených klíšťat www.kliste.cz.

Člověk se může klíšťovou encefalitidou nakazit ale i jinak než pohybem v přírodě. Stačí, když  třeba vytáhne klíště svému zvířecímu miláčkovi, aniž by použil ochranné rukavice. Poměrně opomíjeným způsobem nákazy je přenos alimentární, tj. pozření nepasterovaného ovčího či kozího mléka. „Zaznamenali jsme rodinný výskyt klíšťové encefalitidy, ke kterému došlo po konzumaci bramborové kaše, do které bylo přidáváno tepelně neupravené kozí mléko,“ upozornila Irena Martinková. V dnešní době, kdy lidé dbají na zdravou výživu, si tak paradoxně honbou za zdravím mohou ublížit. Je tedy důležité mléko převařit, čímž se hrozba nákazy eliminuje.

Více informací o klíšťatech se dočtete v Třineckém hutníku, který je právě na stáncích.

Další zprávy z regionu