Kniha vypráví příběh obce horské obce

Obyvatelé malé horské obce pod horou Čantoryje mají důvod k radosti. Světlo světa spatřila kniha plná fotografií, vzpomínek a zajímavostí. Jmenuje se prostě, Nýdek, a přináší svědectví o tom, jak zde lidé žili v minulosti i jak se jim daří dnes.

O křest knihy se postarali starostové, ten současný i ten minulý. Foto: obec

Dva a půl roku trvalo, než kniha vznikla. Autorkou je Zuzana Mikulová. „Avšak na jejím vzniku se významně podílela spousta místních pamětníků, a hlavně bývalý starosta Jan Konečný, který stál u zrodu této nádherné publikace,“ podotkl starosta Nýdku Marek Hota.

Kniha má celkem 300 stran a obsahuje mnoho vzácných fotografií, které poskytli místní občané. Díky nim se mohou čtenáři přenést do dob dávno minulých a podívat se, jak to kdysi ve vesničce vypadalo. Jsou v ní informace o spolcích, sportu, školství i kultuře. „Kniha je dvojjazyčná, tedy s českými i polskými texty. Vydali jsme ji v nákladu 1 500 kusů. K dostání je na obecním úřadě, na poště i v informačním centru Dřeviónka,“ upřesnil Marek Hota.

Kniha Nýdek je vůbec první publikací o této obci. „Po schválení záměru vydat tento dokument jsem se stal členem pracovní skupiny, jejímž úkolem byl sběr materiálů a příprava podkladů. Nebyl to úkol vůbec jednoduchý, až tehdy jsem si uvědomil, co všechno realizace tohoto projektu obnáší,“ zavzpomínal bývalý starosta Jan Konečný. Poděkování podle něj náleží nejen samotné autorce, ale každému, kdo přidal ruku k dílu. Především pak pamětníkům, bez jejich vzpomínek a fotografií by knížka nikdy nevznikla.

Další zprávy z regionu