Knihovna oslavila narozeniny svého oblíbeného Mklubu

Mladí a zvídaví čtenáři slavili narozeniny. Ne svoje, ale svého oblíbeného Mklubu v třinecké knihovně. Ten na pomyslném dortu sfouknul už jedenáct svíček. Oslava se konala poslední srpnový pátek.

Oslava Mklubu byla veselá a důkladná. Foto: knihovna

„Byli jsme v podstatě první knihovnou v České republice, která se rozhodla, že vytvoří speciální oddělení pro teenagery a mladé lidi. Vyplnili jsme tím hluché místo, které většinou vzniká mezi dětskými a dospělými uživateli knihovny,“ zavzpomínala ředitelka Knihovny Třinec Martina Wolna.

Pokračovala, že tento nápad umožnil knihovníkům prostor klubu designovat a naplnit obsahem pro mladé v podstatě na míru. „Kromě žánrové literatury, povinné četby nebo deskových her v Mklubu pracujeme také s technologiemi, například s virtuální realitou. Hlavní myšlenkou a cílem je, abychom mohli mladým lidem naslouchat, podporovat je v jejich rozvoji, kreativitě a mohli se u nás cítit bezpečně,“ vysvětlila ředitelka.

Díky její iniciativě v roce 2010 třinecký klub pro mladé v knihovně vznikl. V tehdejší budově knihovny na Lidické ulici mu byly vyčleněn velkorysý prostor, který velmi brzy po otevření začal žít a našlo do něj cestu mnoho tehdejších teenagerů.

V otevřeném a přístupném prostoru měli v podstatě volnou ruku a dostali možnost Mklub spoluutvářet. Z části z nich se stali dobrovolníci, kteří začali pomáhat na akcích knihovny nebo je sami v Mklubu vymýšleli a realizovali. Na tomto principu nyní v knihovně funguje Dobrovolnické centrum K3, kterým prošly desítky mladých lidí, jež svůj volný čas využili k vlastnímu rozvoji nebo pomoci ostatním.

„Máme aktivní jádro zhruba 30 dobrovolníků, které se různě obměňuje. Neúkolujeme je, spíš se jim snažíme ukazovat možnosti, kterou cestou by mohli pomáhat. Velká část z nich se během distanční výuky ochotně nabídla, že by mohli doučovat mladší děti. Pravidelně chodí číst do nemocnice dětem nebo do domovů pro seniory,“ přiblížila Hana Pietrová, která v Mklubu vede dobrovolnické centrum.

Další zprávy z regionu