Knihovna pořádá besedu o nářečí i o svobodě na Slovensku

Kdo se chce dozvědět více o nářečí po naszymu nebo koho zajímá současná mediální situace na Slovensku, toho určitě potěší nabídka třinecké knihovny. Pořádá hned dvě besedy, na které pozvala zajímavé hosty.

Knihovna zve na zajímavé besedy. Foto: archiv

Jak vypadá boj za demokracii v nezávislém deníku na Slovensku? Jaké jsou nároky na nezávislého novináře a s čím se on musí umět poprat? Proč se nevyplatí podlehnout populismu a zapomenout na hodnoty demokracie? Jak osobně neselhat v podmínkách politických krizí?

Na tyto a další otázky odpoví návštěvníkům knihovny Matúš Kostolný, šéfredaktor Denníku N. Beseda se koná ve středu 15. května v 17 hodin v sále knihovny. Moderování se ujme Eva Klusová.

Matúš Kostolný absolvoval žurnalistiku na Filozofické fakultě a mezinárodní vztahy na Právnické fakultě Univerzity Karlově. V roce 1994 začal pracovat v deníku SME, kde působil dalších 20 let. V čele nezávislého slovenského Denníku N je od roku 2015.

Eva Klusová je absolventkou politologie a evropských studií (UPOL). Oblastí jejího zájmu jsou lidská práva a sociální angažovanost, politika a lidská práva.

„Další přednáška se jmenuje Po naszymu tu a tam. Diskutovat přijede Tomek Sochacki. Posluchači se dozvědí, jaké jsou shody a rozdíly nářečí po naszymu na polské a české straně Těšínského Slezska,“ přiblížila mluvčí knihovny Adéla Majerová. Akce se bude konat ve čtvrtek 16. května taktéž v 17 hodin.

Upřesnila, že Tomek Sochacki je autorem oblíbeného youtubového kanálu Gwara Cieszyńska a zakladatelem populární Facebookové skupiny Czieszyńsko rzecz po naszymu.

„Po naszymu vydal několik knih, například Cieszyński Slabikorz a ku tymu cosik wierszym po naszymu nebo Starzikove vyrzóndzani, starzyne jodlo a kapke filozofie,“ doplnila.

Další zprávy z regionu