Knihovna připomene tradice masopustu

Už ve čtvrtek 22. února začíná cyklus přednášek Žijme / Żyjmy po naszymu, který připravila na letošní rok třinecká knihovna společně s Muzeem Těšínska. Začíná v 17 hodin, vystoupí etnografka Lucie Kaminská.

Tradice masopustu připomene knihovna přednáškou. Ilustrační foto

Hlavním tématem přednášky bude masopustní období, Velikonoce i jarní práce. Návštěvníci si připomenou, jak kdysi lidé dodržovali postní období i jak se připravovali na Velikonoce. Zhlédnou, jak se plete tradiční pomlázka a prohlédnou si i starodávné předměty související s příchodem jara.

Projekt Žijme / Żyjmy po naszymu obsahuje cyklus přednášek, který je koncipován jako cesta celým rokem. Věnován je řemeslům, zvykům a tradicím v regionu Těšínska, Třinecka a Jablunkovska. Cyklem provázejí postavy gorolů Hanka a Janek, kteří k lidem hovoří pomocí umělé inteligence.

Cílem je udržování svébytného bohatství našeho kraje. „Návštěvnost nás utvrdila v tom, že to téma je stále živé. Zároveň vnímáme, že čím dál méně lidí využívá nářečí po naszymu. Přitom se jedná o specifikum regionu, které musíme podporovat. Chceme, aby jazyk zůstal živý nejen v naší mluvě, ale také tím, že v něm budeme vnímat naši identitu,“ řekla ředitelka třinecké knihovny Martina Wolna.

Další zprávy z regionu