Knihovny opět vítají svoje čtenáře

Čtenáři se dočkali. Po nucené pauze opět otevřely brány veřejné knihovny. Provoz v nich je ale značně omezen. První čtenáře přivítaly v pondělí 27. dubna.

Také v českotěšínské knihovně prochází knihy pečlivou dezinfekcí. Foto: EŚ

V Třinci je otevřena zatím pouze ústřední knihovna spolu s infocentrem. V pondělí, úterý, čtvrtek a pátek od 8 do 10 hodin je k dispozici pouze seniorům nad šedesát let. Od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin ji pak mohou navštívit všichni ostatní.

Lidé musí mít během návštěvy v knihovně roušku. Důležité je respektování bezpečných rozestupů a zvýšená hygiena. Mohou vracet nebo si půjčovat knihy, časopisy a noviny či rezervované dokumenty. „Všechny výpůjčky jsou automaticky prodlouženy do konce května. Zpozdné je do té doby pozastaveno,“ upřesnil mluvčí knihovny Jan Delong. Dodal, že vypůjčené knihy je možné vracet i do biblioboxu před knihovnou od pondělí od 8 hodin do pátku do 16 hodin.

„Nadále platí, že Knihovna Třinec ruší všechny plánované kulturní a vzdělávací akce do konce června. O přesunutých akcích, které byly z důvodu opatření přesunuty na podzim, budeme informovat,“ doplnil mluvčí Delong. Všechny pobočky knihovny jsou stále uzavřeny.

Více poboček v Českém Těšíně

V pondělí se otevřela pro veřejnost Městská knihovna v Českém Těšíně. „Čtvrteční rozhodnutí vlády nás mile zaskočilo. Původně totiž knihovny měly zahájit provoz až v poslední vlně v červnu,“ konstatovala ředitelka instituce Jana Galášová. Otevřeny budou v omezeném provozu a pouze do 16 hodin pobočky v ulici Ostravské, Havlíčkově a Slovenské. V okrajových částech Koňakov, Dolní Žukov a Stanislavice zatím zůstávají pobočky knihovny zavřeny.

Návštěvníci knihovny musí samozřejmě dodržovat přísná hygienická opatření. Navíc každá vrácená kniha bude důkladně ošetřena, projde dezinfekcí a po dobu pěti dnů bude v karanténě. „Jsem šťastná, že opět mohu do knihovny, protože mi už hrozně chyběla. Chodím si půjčovat knihy skoro každý týden,“ má radost paní Marie, která je vášnivou čtenářkou.

Více se dočtete v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu