Knihovny se opět otevřely veřejnosti

Čtenáři mají důvod k radosti. Aktuální rozvolňování epidemických opatření otevřelo brány knihoven. V pondělí po více než třech měsících ožily prostory knihoven také v Třinci, Českém Těšíně a Mostech u Jablunkova.

První čtenářka po dlouhé době navštívila Knihovnu Třinec hned v pondělí ráno. Foto: JD

Čítárna a kavárna Avion prozatím zůstává zavřená. Po více než sto dnech se mezi policemi s knihami objevili čtenáři.

„Počítali jsme to a je to přesně 101 dní, co jsme museli knihovnu uzavřít. A to je hrozně dlouhá doba, kdy tu zvláštní šeď trochu narušovalo to, že jsme fungovali jako výdejní místo v bezkontaktním režimu a také jsme nabízeli bohatý online program. Takže jsme všichni šťastní, že můžeme čtenáře zase přivítat, i když s omezeními,“ řekla ředitelka třinecké knihovny Martina Wolna.

Všechny knihovny dbají na bezpečnost návštěvníků i zaměstnanců, proto některé služby nejsou k dispozici nebo jsou velmi omezené. To se týká především pobytových služeb a veřejného internetu, protože čtenáři by se neměli v prostoru knihovny zdržovat déle, než je nezbytně nutné.

V pondělí se otevřely také brány Městské knihovny v Českém Těšíně a všech jejich poboček. V provozu je rovněž Turistické informační centrum. „Zvolili jsme zkrácenou otevírací dobu, knížky si čtenáři mohou vypůjčovat do 17 hodin. V knihovně je nutné zdržovat se co nejkratší dobu, veřejný internet mohou čtenáři využívat 30 minut,“ sdělila ředitelka Městské knihovny v Českém Těšíně Jana Galašová.

Zdůraznila, že Čítárna a kavárna Avion, která rovněž spadá pod českotěšínskou městskou knihovnu, zůstává mimo provoz. Ve zcela běžném režimu funguje rovněž knihovna v Mostech u Jablunkova. Veřejný internet zde však není dostupný.

Další zprávy z regionu