Kolaudace se znovu odkládá

Tradiční Bal Papuciowy v závěru letošní karnevalové sezony místní spolek PZKO v Jablunkově uspořádal v sousedních Bocanovicích. Akce s reprodukovanou hudbou se v Domě PZKO na Mariánském náměstí i nadále nesmí konat.

Plesy ani taneční zábavy se v Domě PZKO i nadále nemohou konat. Foto: ba

Důvodem je chybějící kolaudace objektu, v němž místní spolek PZKO na vlastní náklady pořídil novou vzduchotechniku a klimatizaci. Kolaudační řízení napadl jeden z občanů, který bydlí poblíž.

Podle šéfa místního spolku Jana Ryłka začátek problémů sahá do roku 2016. „Jeden z občanů, jehož dům se nachází přes silnici zhruba 100 metrů od budovy PZKO, shledal, že objekt nesplňuje všechna kritéria vyplývající z nových předpisů, a začal sepisovat různé stížnosti a udání. Adresoval je stavebnímu úřadu jablunkovské radnice a také Krajskému úřadu v Ostravě. Výsledkem bylo vydání zákazu pořádání akcí s reprodukovanou hudbou před šesti lety, který platí do dnešního dne,“ řekl Jan Ryłko. Zdůraznil, že v Domě PZKO se konaly nejrůznější akce.

Na popud krajské hygienické stanice jablunkovský spolek PZKO v budově nainstaloval vzduchotechniku a klimatizaci. Povolení ke kolaudaci však od místního stavebního úřadu prozatím nezískal. „Občan písemně vznesl své výtky ke kolaudaci. Stavební úřad tedy kolaudační řízení pozastavil,“ zdůvodnil šéf místního spolku PZKO.

Jablkem sváru má být údajný hluk. Na radnici proběhla schůzka za účasti vedení města, vedení stavebního odboru, představitelů místní organizace PZKO a občana, který je rovněž účastníkem řízení. „Pána, jehož dům je sto metrů od budovy PZKO, údajně ruší hlasité mluvení a smích. Je zajímavé, že ze sousedního čtyřpodlažního paneláku, který stojí dvacet metrů vedle našeho sídla, si na hluk nikdo nikdy nestěžoval. Muž také namítl, že ho ruší vibrace, které přecházejí z Domu PZKO pod silnicí. Je proto s podivem, že kamiony, které dříve jezdily přes náměstí kolem jeho domu, mu nevadily,“ zamyslel se Jan Ryłko.

„Obtěžuje nás hluk v nočních hodinách během plesové sezony. Není pravda, že se ty problémy táhnou od roku 2016, začaly už o pět let dříve. Je to ale na delší povídání. Dům PZKO nesplňuje všeobecné požadavky kladené na objekty, v nichž se pořádají veřejné hudební produkce,“ objasnil redakci Luděk Olšový, který řízení napadá.

Na jablunkovské radnici ze současné situace nadšení rozhodně nepanuje. Tím spíše, že Dom PZKO je nyní ve městě jediným kulturním zařízením s prostorným sálem, v němž se mohou konat různá vystoupení, oslavy, hostiny, přednášky či smuteční hostiny. Výjimkou jsou koncerty a plesy, ty se konat nesmějí. Akce s živou hudbou – ano, s reprodukovanou – ne.

„Účastník řízení má připomínky k pronájmu prostor PZKO, proto podal odvolání proti kolaudačnímu řízení. Nesmírně nás to mrzí. Snažíme se udělat vše pro to, aby kolaudace zdárně proběhla, protože představitelé PZKO udělali pro další fungování svého sídla maximum, a navíc jiný reprezentativní sál ve městě není,“ podotkl starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.

Místní spolek PZKO před pár dny obdržel rozhodnutí o dodatečném povolení stavby. „Místní stavební úřad se v něm vyjádřil ke všem výhradám či obviněním občana. Dostál svému slibu a v 15denní lhůtě vznesl další výhrady a připomínky. Bude se jimi zabývat stavební odbor, který je postoupí krajskému úřadu. Kvůli tomu se zkušební půlroční kolaudace, během níž by bylo možné pořádat akce s reprodukovanou hudbou, znovu odloží o měsíc až měsíc a půl,“ uzavřel Jan Ryłko.

Další zprávy z regionu