Komorní Lhotka pod náporem malých výtvarníků

Už po osmnácté se do Komorní Lhotky sjely desítky malých výtvarníků. Tamní škola ve spolupráci s obcí pořádá každoročně festival kreslení Krajina kolem nás.

Dívky malují krajinu. Taková výuka na sluníčku by mohla být častěji. Foto: mr

Letos se ho zúčastnilo na 165 výtvarníků z obcí Povodí Stonávky, ale i z polských měst Boronów a Jaworze. Do tvoření se pustili i klienti místního centra DOZP. „Každá obec z mikroregionu pořádá pro děti společnou akci. My máme tento festival. Cílem je, aby děti tvořily a navzájem se poznaly a navázaly mezi sebou přátelství,“ vysvětlila ředitelka školy Gabriela Palarčíková.

Děti za jeden den musí vytvořit jedno dílo. Pořadatelé pro ně vyberou místa v přírodě, kde malí výtvarníci tvoří. Téma je jasné – příroda kolem nás. Ztvárnění už ale pořadatelé nechávají na dětech, stejně tak i techniku. „Máme několik kategorií podle věku. V každé vybere porota tři nejlepší obrázky. Výherci dostanou ceny, všichni pak upomínkové předměty. Akce je podpořena jednak z evropského projektu Rovnováha Projekt Arting 2017, jednak nás podpořily i Třinecké železárny, kterým za to patří dík,“ pokračovala ředitelka.

Školy posílají na festival děti dle svého uvážení. Na první pohled bylo vidět, že výběr se podařil, protože na akci vznikají nádherné obrázky. Akci si užívají i nejmenší děti. „Kreslím moc rád, takže jsme neváhal,“ odpověděl s úsměvem sedmiletý Marek na otázku, zda si raději nechtěl užít volna, které v pátek škola v Komorní Lhotce těm, co nekreslí, nabídla. „Kreslil jsem pastely a vybral jsem si budovu lázniček. K ní jsem přikreslil i stromy a mech,“ prozradil Marek. Stejně stará Natálka také prozradila, že ji malování baví. „A paní učitelka mi řekla, že by byla chyba, kdyby se nezúčastnila. A tak jsem tady a moc se mi to líbí,“ řekla s úsměvem.

Až dnes děti dokreslí, porota bude mít velký problém vybrat nejhezčí obrázky. Z těch pak obec nechá vytvořit kalendář. Ostatní budou k vidění na další tradiční akci Komorní Lhotky, na Ligotském jarmarku.

O tom, jak festival kreslení dopadl, se dočtete ve středu v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu