Koncert pomůže školákům v Africe

Děti pomáhají dětem. V sobotu 9. prosince zvou malé i velké na benefiční koncert nazvaný Hudba spojuje svět. Výtěžek pomůže malým školákům z Tanzánie. Koncert se bude konat v evangelickém kostele v Komorní Lhotce.

Ředitelka školy Petra Cemerková Golová na návštěvě v Tanzanii. Foto: archiv ředitelky

Pořadately benefičního koncertu jsou základní škola a SRPŠ ve Stříteži a základní školy v Neborech a v Komorní Lhotce.

„Návštěvníci si kromě dětských sborů z pořádajících škol poslechnou i úspěšné zpěváky ze soutěže Rozvíjej se, poupátko. Mohou se také těšit na prezentaci Tumaini Primary School v Tanzánii. Právě do ní poputuje na základě darovací smlouvy výtěžek benefiční akce,“ vysvětlila ředitelka základní školy v Neborech Petra Cemerková Golová. Upozornila, že případní dárci, kteří se koncertu nebudou moci zúčastnit osobně, ji mohou kontaktovat, obdrží pak QR kód, díky kterému spatří vystoupení on-line.

Název Hudba spojuje svět nevybrali pořadatelé náhodou. Za vybrané peníze nakoupí ředitel africké školy různé hudební nástroje a další pomůcky pro své školáky. A zatímco naše děti se pilně učí dvě písničky ve svahilštině, tanzanští školáci si nacvičili písničku v češtině. I ona na akci zazní.

S tanzanskou školou spolupracuje škola z Nebor už delší dobu. „Můžu říct, že naše školáky to moc baví, rozšiřuje jim to obzory a také si lépe uvědomí, co všechno mají a jak dobře se jim tady žije. Osobně jsem byla tuto africkou školu v říjnu navštívit a musím říct, že je vybavena velice skromně. Na druhou stranu jsem ale viděla nesmírnou touhu po vzdělání. Tamní děti si velmi váží toho, že mohou chodit do školy. Na každém kroku z nich vyzařuje respekt, úcta, disciplína a vděčnost. Důkazem jejich píle je, že umí velice dobře anglicky,“ chválila ředitelka.

Pokračovala, že ji velice mile překvapilo, když se tamní děti naučily za tři dny zpívat českou písničku Stojí vrba košatá. „Věřím, že díky naší benefiční akci bude mít nějaké tamní nadané dítě možnost naučit se hrát nějaký hudební nástroj. Nyní tam mají jen staré bubínky,“ poukázala Petra Cemerková Golová.

Děti se na své vystoupení těší. O Tanzánii už díky spřátelené škole docela hodně vědí a rády pomohou vzdáleným kamarádům. I proto na koncert pilně nacvičují.

O poznání starší žáci ze Střední odborné školy Třineckých železáren pod vedením mistra Leopolda Walaského zase vyrábí pro tanzanské děti dřevěné stavebnice. „Naše učitelky s žáky pátých tříd je dovybavují návodem v angličtině a ony si z nich složí domečky. Moc se těším, až jim stavebnice pošleme,“ doplnila ředitelka.

Další zprávy z regionu