Koně pobíhají obcí a dožadují se potravy

„Po Hrádku zase běhají dva koně.“ Na takové telefonáty si zdejší starosta Robert Borski za poslední tři roky již zvykl. Ovšem jak poukazují zdejší občané, koně podle nich majiteli utíkají, protože nemají dostatek vody na pití a trpí podvýživou.

Pohled na koně nebývá vždy hezký. Foto: občanka Hrádku

Majitelka zvířat nařčení odmítá. Případem se již několikrát zabývala i krajská veterinární správa.

„Oba koně utíkají opravdu často. Když majitelce zavoláme, dá věc do pořádku, ale problém to neřeší. Koně utíkají z nedostatku tekutin, žadoní o ně u lidí v obci. Občané je napojí, protože nemají to srdce nechat zvířata v zuboženém stavu. Koně se pak k nim pro potravu vrací domů. Tento neutěšený stav, kdy majitelka přišla koně zkontrolovat víceméně jedenkrát týdně, mi rozhořčeně hlásilo několik občanů z různých lokalit Hrádku,“ nastínil Borski.

Oba koníci se před pár dny doslova dobývali do domu jedné místní obyvatelky. „Tloukli hlavami o garážová vrata tak dlouho, až nás vzbudili. Ihned jsme je nakrmili, protože vypadali hrozně,“ posteskla si žena, která si nepřála být jmenována a jejíž totožnost redakce zná.

Majitelka koní se byla ochotna redakci vyjádřit pod podmínkou anonymity. „Za poslední rok mi koně utekli dvakrát,“ připustila žena a důrazně se ohradila proti řečem o stavu koní.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu