Konec nedostatku vody v Řece

Po dlouhých letech se občané obce Řeka dočkají kvalitnější vody. A bude jí i více, takže v sušších měsících by nikdo neměl strádat. Díky posílení a modernizaci vodojemu se na řad mohou napojit i novostavby.

Modernizace vodojemu si vyžádala i úpravu místního potoka. Foto: obec

Plně automatizovaný, moderní a výkonný. Takový je nový vodojem v Řece. V současné době obec řeší s hygienou kontrolní vzorky a do konce měsíce by měl začít sloužit všem místním obyvatelům. „Investice nás vyšla na šest milionů korun, ale získali jsme tři miliony z dotace, takže to pro náš rozpočet nebylo zas až tak náročné,“ je spokojený starosta Tomáš Tomeczek.

Až do nynějška tekla voda do rezervoáru, z kterého, když se naplnil, voda přetékala ven. Fungovalo zde pulzní dávkování chloru, které nedokázalo odměřit dávku podle aktuální situace. „Jinými slovy, někdy dávkovalo více, jindy méně. A to se odráželo na kvalitě vody. Ne, že by byla špatná, to určitě ne, nyní ale bude daleko lepší. Vodojem je moderní a úprava vody plně automatizovaná. Řídíme i přítok do vodojemu, čímž dojde k významným úsporám vody. Navíc jsme nechali napojit nový vrt, takže nám to zaručí její dostatek i v letních měsících, kdy jsme v minulosti bojovali se suchem a nedostatkem vody,“ je spokojený starosta.

Spolu s modernizací vodojemu nechala obec vybudovat i novou studnu pro oplach technologie a zpevnila břehy v jejím okolí.

„Evidujeme nyní sedm žádostí o napojení na vodovodní řad a všem zájemcům můžeme bez obav vyhovět, což bychom třeba dříve nemohli. Navíc se na nás obrátila jedna projekční kancelář a naznačila, že by o znovunapojení měl zájem i hotel Javor. Ani to by nebyl problém,“ ujistil Tomáš Tomeczek.

Další zprávy z regionu