Koronavirus straší turisty z Čech. V hotelích ruší pobyty

Zazvoní telefon a recepční jsou v pozoru. Hovor začíná asi takhle: „Nezlobte se, máme u vás rezervovaný pobyt, ale když u vás řádí ten koronavirus! Z tohoto důvodu pobyt u vás rušíme.“

Také v hotelu Pod Akáty v Dolní Lomné někteří návštěvníci ze vzdálenějších míst rušili objednané pobyty. Foto: MM

Takové telefonáty z různých koutů republiky si v předchozích týdnech vyslechli provozovatelé hotelů a ubytovacích zařízení na Jablunkovsku. Karvinský a frýdecko-místecký okres zkrátka během července nebyly vyhledávaným místem republiky. Důvod? Koronavirová čísla.

„Pobyty lidé kvůli tomu odhlašují hlavně ze vzdálenějších míst. V porovnání s loňskem máme v červenci hotel obsazený na 80 procent,“ řekl Marek Mohyla z obecního hotelu Pod Akáty v Dolní Lomné. „Naštěstí některé odhlášené pobyty dokážeme nahradit lidmi z menší dálky, kteří chtějí vyrazit do hor na poslední chvíli,“ doplnil Mohyla, podle kterého naopak „dobře šlape“ restaurace. „Plusem jsou i rodinné a společenské akce. Lidé, kteří je na jaře rušili, si je přeobjednali na nové termíny,“ dodal.

Manažerka horského hotelu Kozubová Zuzana Varcopová zatím nevidí srpen vůbec růžově. „Pokles v obsazenosti je 70 procent. Jsou u nás zrušeny všechny dětské tábory, soustředění a podobně. Odhlašují se lidé ze vzdálenějších míst. Jejich vnímání naší části republiky je takové, že tady všichni máme koronavirus, každý tady kašle a umírá,“ posteskla si Varcopová a dodala, že do hotelu teď převážně přijíždějí na ubytování hosté z Ostravy, Bohumína, Havířova.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu