Kosit méně nebo více? Úřad řeší stížnosti

Každoročně se na městské úředníky a jeho vedení obracejí lidé, kterým se zdá, že nechávají trávu vyrůstat až přespříliš. Na druhou stranu se ale ozývají i ti, kteří naopak kritizují četnost a intenzitu kosení.

Lidem se například líbí zeleň ve městě. Kvitují rozkvetlé záhony. Foto: archiv města

„V jeden den mi volali lidé, že to snad nemyslíme vážně. Že mají pod okny vysokou trávu a nedá se na to dívat. Záhy mi volali jiní, jestli jsme normální, abychom v takovém suchu kosili. Někdy mám zkrátka pocit, že ať děláme, co děláme, lidem se nezavděčíme,“ podotkla primátorka Třince Věra Palkovská.

V Třinci se kosení trávy řídí podle počasí a potřeby. „Zpravidla dochází od dubna do září ke čtyřem až pěti cyklům kosení. Nyní jsme dokončili třetí,“ upřesnila Sylva Kukutschová, která má na magistrátu na starost zeleň. Pokračovala, že sekačky vyráží do terénu vždy s ohledem na počasí i na to, jak je kde vysoká tráva. Jinými slovy, když je moc sucho, kosí se méně.

„Samozřejmě neovlivníme, jak bude venku, proto se kosení nedá tak úplně naplánovat dopředu,“ upozornila Sylva Kukutschová. Je přesvědčená, že město trávu seče v dostatečné míře, ale zároveň to také nepřehání. A to jak s ohledem na přírodu, tak i finanční nákladnost.

Ve městě jsou už několik let i místa, na kterých se kosí minimálně. Jedná se o svahy či parkové plochy s výrazně nižší frekvencí pohybu občanů, kde není důvod kosit tak často. V posledních letech se dále více než 1000 m2 trávníku proměnilo na letničkové záhony z přímého výsevu. Letos nově vznikly dva liliové záhony u náměstí Svobody.

Další zprávy z regionu