Kosmos bude supermoderní kino

Zatímco letošní rok je v Třinci ve znamení dopravních staveb, příští rok si posvítí na kulturu. Město hodlá zrekonstruovat kino Kosmos a náklady budou nemalé, odhadem 80 milionů korun. Biograf se dočká nejen nové střechy a zateplení, ale i supermoderního zvuku.

Promítač a technik Petr Benek u zastaralé techniky. Na redigitalizaci kina se nesmírně těší. Foto: mr

Původně byl plán opravit střechu kina tento rok. Není totiž v dobrém stavu a dovnitř při velkých deštích dokonce zatéká. „Pak jsme ale při přípravě projektové dokumentace vyhodnotili, že tato oprava by byla polovičatá a spoustu věcí, které jsou nyní na kraji životnosti, bychom v blízké budoucnosti stejně museli rovněž opravit či vyměnit. Proto jsme pozměnili plány a rekonstrukci odložili na příští rok,“ vysvětlila primátorka Třince Věra Palkovská.

Se záměrem seznámila zastupitele, ale částku na rekonstrukci, která bude začleněna do rozpočtu na příští rok, již bude schvalovat nové zastupitelstvo vzešlé z podzimních voleb. „Máme výjimečné a krásné kino, určitě si důkladnou rekonstrukci zaslouží,“ dodala.

Kosmos je zajímavý díky své unikátní střeše. Právě její rekonstrukce bude velice náročná. Mimo ni získá kino i nový interiér kinosálu, dočká se i zateplení a výměny dlažby. V části s plochou střechou, pod níž se nachází cukrárna a předsálí, nechá město zhotovit zateplení a vyměnit střešní krytinu. Nová bude i vzduchotechnika s rekuperací tepla ze sálu a předsálí. Tyto prostory budou vybaveny i novou elektroinstalací.

Další zprávy z regionu