Kostel už stojí, zatím na Valašsku

Dvacet metrů dlouhá, osm široká a dvanáct metrů vysoká replika gutského kostelíku už stojí. Zatím ale v Hošťálkové. Biskupství totiž stále chybí stavební povolení. Dobrou zprávou je, že dohoda mezi církví, hasiči, městem a krajem je na světě!

Antonín Papšík při zaměřování oken uvnitř kostelíku. Foto: tesařství Papšík

Výstavbu kostela v Gutech několik měsíců brzdilo jednání ohledně protipožárního zabezpečení mezi Biskupstvím ostravsko-opavským a profesionálními hasiči. Ti požadují, aby byl objekt napojen přímo na pult centralizované ochrany Hasičského záchranného sboru ČR (HZS), biskupství zase prosazuje mnohem levnější napojení na soukromou bezpečnostní agenturu. Podle hasičů je ovšem takové zabezpečení nedostatečné.

V současné době to ale vypadá, že se konečně hnuly ledy. „Nemůžu vám v tuto chvíli sdělit nic konkrétního, ale prozradím, že jednání už jsou na dobré cestě,“ řekl opatrně vedoucí stavebního odboru biskupství Václav Kotásek. Upřesnil, že nyní je již jisté, že stavět se bude na jaře a hrubé stavby se věřící dočkají ještě tento rok. „Samozřejmě pak nastane další náročná fáze, a to výstavba interiéru. Kdy bude hotová, opravdu netuším,“ krčí rameny Václav Kotásek.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu