Kraj zatím covid zvládá

Počet lidí nakažených koronavirem v našem regionu stále neklesá. Jak ale řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, důležité je, že dramaticky nenarůstá.

Testování pokračuje, počet nakažených v regionu stoupá zatím jen mírně. Foto: nemocnice

„S trochou opatrnosti bych dokonce mohl hovořit o stagnaci,“ uvedl hejtman v pondělí odpoledne na pravidelném brífinku po jednání krizového štábu kraje.

Upozornil ale, že se naše nemocnice nacházejí na mezi svých možností. Plné jsou hlavně jednotky intenzivní péče. Podle slov hejtmana kraje Ivo Vondráka by v případě krizového stavu v krajských nemocnicích mohla pomoci Fakultní nemocnice Ostrava. „Zatím ale mohu ujistit, že systém v našem kraji nekolabuje a stále si držíme hlavu nad vodou,“ doplnil hejtman.

Mluvčí Nemocnice Třinec Irena Sikorová Nožková v úterý ráno uvedla, že se jejich zdravotníci starají o 56 pacientů s covidem-19. „Z nich leží na jednotce intenzivní péče 12. Situace tedy u nás naštěstí není kritická, ale nechci to zakřiknout,“ klepala na dřevo mluvčí. Pro srovnání, před týdnem měla nemocnice 32 covidových pacientů a osm z nich se léčilo na JIP.

K 8. březnu bylo na Třinecku 514 nakažených koronavirem (1. března to bylo 420). Na Jablunkovsku bylo pozitivních osob 315 (1. března to bylo 312) a na Českotěšínsku 202 lidí (1. března to bylo 172).

Další zprávy z regionu