Kuchařky i děti čeká náročné období

Už nezbývá mnoho dnů do dlouho očekávané rekonstrukce školní jídelny v Jablunkově. Denně tady uvaří přes tisíc obědů pro žáky i zaměstnance obou jablunkovských základních škol i pro cizí strávníky.

Denně tady kuchařky uvaří přes tisíc obědů. Foto: ba

Od druhé poloviny května jim nastane několikaměsíční náročné období, kdy budou připravovat a vydávat jídla v náhradních prostorách. Do nové kuchyně s moderním vybavením by se měly vrátit na přelomu února a března příštího roku.

Školní jídelna Jablunkov, která je samostatným subjektem, se nachází ve školním komplexu na Lesní ulici v Jablunkově, který vyrostl v 70. letech minulého století. Jídelna s kuchyní jsou prakticky v původním stavu, což kuchařskému personálu značně znesnadňuje práci. Třebaže kuchařky používají řadu moderních spotřebičů, vaření obědů v zastaralých prostorách rozhodně není procházkou rajskou zahradou.

„Rozvody vody a elektřiny, také odpady a obklady jsou původní. Jakmile zapneme více spotřebičů najednou, začne nám vypadávat elektřina. Personálu znesnadňuje práci rovněž vzduchotechnika, která už má nejlepší léta za sebou. Zatímco v letních měsících tady máme příšerné horko, v zimním období je tu naopak zima, protože zastaralé je i topení,“ poukázala vedoucí kuchyně Irena Bystroňová.

„Vzhledem k tomu, že vybavení ani samotné prostory nejen kuchyně, ale i sociálního zázemí pro strávníky, nevyhovují přísným hygienickým normám, je nutné kuchyň i jídelnu kompletně zrekonstruovat. Navrhnout a dojednat náhradní způsob přípravy jídel vůbec nebylo jednoduché,“ dodala ředitelka školní jídelny Pavlína Jakus.

Hlavní chod budou po dobu rekonstrukce žákům obou základních škol dodávat do jablunkovské školní jídelny Třinecké gastroslužby. Kuchařky z jablunkovské jídelny budou denně vařit asi tři stovky obědů pro cizí strávníky, učitele a zaměstnance obou škol. Zároveň budou pro všechny, tedy i pro žáky, připravovat přes tisíc polévek, kompotů a salátů – stejně, jako tomu bylo doposud. Vařit budou ve výdejně základní školy H. Sienkiewicze s polským jazykem vyučovacím, kde se budou potýkat s malými prostory a kapacitním omezením.

„Nebude možné tam zapojit dva veliké spotřebiče najednou. Takže nejdříve uvaříme polévku, poté připravíme maso a posléze se pustíme do příprav příloh. Příprava jídel i výdeje budou probíhat ve velmi náročných a stísněných podmínkách. Naše kuchařky se budou muset na dlouhou dobu tomuto provozu přizpůsobit a budou mít náročný harmonogram. Směny v náhradní vyvařovně budou začínat v časných ranních hodinách. Posléze se budou kuchařky přesouvat do náhradní výdejny,“ vysvětlila ředitelka. Zdůraznila, že jídlonosiče pro cizí strávníky se budou vydávat právě v náhradní vývařovně.

Žáci české základní školy se po dobu modernizace jídelny budou stravovat v malé tělocvičně, která se dočasně promění ve výdejnu obědů. „Nejnáročnějších bude prvních čtrnáct dnů náhradního provozu. Jakmile se provoz zaběhne, pak už to bude pro všechny snadnější. Je to pro nás velká výzva, přesto doufám, že tohle období společně přečkáme a po rekonstrukci se budeme na všechny těšit v nové kuchyni,“ uzavřela Pavlína Jakus.

Další zprávy z regionu