Kulturák voní novotou

Děti z místních mateřských škol a také folklorní soubor Gorole byly prvními účinkujícími, kteří vystoupili ve zrenovovaném kulturním domě v Dolních Mostech. Multifunkční zařízení, v němž se budou konat kulturně-společenské akce, otevřeli o minulém víkendu.

Příchozí sledovali vystoupení předškoláků. Foto: ba

Na objektu se stále více podepisoval zub času. Chátrající budovu od Beskydu převzala do vlastnictví obec a pustila se do kompletní rekonstrukce. Začalo se výměnou děravé střechy, na kterou se obci povedlo získat dotaci z kotlíkových půjček. „Jelikož se budova nachází v ochranném pásmu obchvatu, musel zůstat zachován původní půdorys, včetně výšky,“ poukázal bývalý starosta obce Ondřej Niedoba.

Kompletní renovace, kdy z původního objektu v podstatě zbylo jen obvodové zdivo, vyšla přibližně na 20 milionů korun. Necelých pět milionů korun pokryly dotace.

Doménou podsklepené multifunkční budovy, která je bezbariérová, je prostorný sál s velkým pódiem. Nechybí sociální zařízení a bar. „Dovybavili jsme interiér. Uvažujeme o tom, že v budoucnu bychom zmodernizovali oddělené zázemí pro sportovce, aby mohli využívat sprchy a šatny,“ předeslala starostka Mostů Zuzana Sikorová.

Mostečtí nedávno získali kolaudační souhlas, a tak mohli o víkendu přistoupit ke slavnostnímu otevření multifunkčního zařízení. Uvítají je především občané dolní části obce, kteří se tak konečně dočkali důstojného a reprezentativního sídla, kde se budou konat kulturně-společenské akce i rodinné oslavy. „Budovu budou moci využívat i lidé provozující sportovní aktivity na vedlejším hřišti,“ uvedla starostka.

Další zprávy z regionu