Kulturní dům v Třinci oslaví padesátiny

Už padesát let dochází do kulturního domu v Třinci lidé za zábavou i poučením. Za tu dobu v něm vystoupila široká škála známých osobností, tančit se tam naučily tisícovky lidí a neméně jich získalo i jiné znalosti a dovednosti.

Kulturní dům začal sloužit lidem v Třinci v roce 1970. Foto: archiv Trisia

Psal se rok 1950. V Třinci přibyl počet obyvatel, avšak citelně scházel větší kulturní stánek pro pracující. A tak 12. září spatřil světlo světa projekt nového kulturního domu. Vytvořil jej František Křelina. S výstavbou se ale začalo až o 15 let později. Společenský dům stavěly Pozemní stavby Ostrava nákladem ve výši 48 milionů korun.

Budova začala růst na půdorysu ve tvaru písmene T. Cílem bylo získat divadelní sál, prostory pro loutkové divadlo, společenský sál a klubovny.

Slavnostní den D nastal 18. září 1970, kdy se kulturní dům slavnostně otevřel veřejnosti. „U této příležitosti vystoupila na scéně řada vynikajících souborů a sólistů. Největšímu ohlasu se těšilo Národní divadlo z Prahy s hrou Ladislava Stroupežnického Naši furianti,“ připomenula mluvčí Trisie Adéla Majerová.

V roce 1996 založily společně Třinecké železárny s dvoutřetinovým a město se zbývajícím podílem akciovou společnost Trisia. Postupně se rekonstrukce dočkal nejen sál, ale i fasáda, které byla nedávno vtištěna modernější podoba podle projektu Michala Mikuly.

Trisia na počest výročí vydala speciální noviny nazvané Abrahanoviny. Návštěvníci také najdou ve foyer malý retro koutek, který přibližuje dobu, ve které byl kulturní dům postaven. „Hlavně ale v pátek 18. září uvádíme hru Žena za pultem 2, která je původně také ze 70. let, i když tato verze je s Oldřichem Kaiserem a Jiřím Lábusem. Těšit se tedy můžeme na hodně veselou parodii,“ dodala Adéla Majerová.

Další zprávy z regionu