Kvůli kontrolám křičí mnozí hosté na servírky

Jste fašisti! I takové věty zaznívají v restauracích regionu. Některým hostům totiž vadí, že musí prokázat svou bezinfekčnost. Agresivita se ve společnosti stupňuje a lidé vulgárně spílají pracovníkům různých zařízení. Ti ale za nařízení vlády nemohou.

Většina hostů ukáže svou "tečku" úplně bez problémů. Foto: mr

Servírka Kateřina chodí do práce se staženým žaludkem. Téměř každý den jí totiž zákazníci často až vulgárně nadávají. „U nás v restauraci dodržujeme vládní nařízení. Většina hostů to chápe, ale každý den se najde někdo, kdo udělá dusno. Nadávají mi třeba do fašistů, protože po nich chci vidět buď tečku, nebo potvrzení o prodělané nemoci či negativním testu. Ale já to po nich musím vyžadovat,“ řekla zoufalá servírka.

Popsala třeba situaci, kdy jedna zákaznice tvrdila, že sice tečku má, ale za nic na světě ji nechtěla ukázat. „Křičela tady na mě, že mám dělat svou práci a že mi do jejího zdravotního stavu nic není. Nakonec po dvaceti minutách hádání odešla. Je mi to moc líto, protože tady nejde o náš výmysl, ale přesto si lidé zlost vybíjejí na nás,“ dodala.

Majitel restaurace Pochutnej si! Tomáš Nový je už ze situace okolo koronaviru unavený. „Stát na nás hodil povinnost, která nám nepřísluší. A my ji musíme vykonávat, jinak nám hrozí likvidační pokuty,“ zdůraznil. Mrzí ho, že jsou někteří hosté sobečtí a neuvědomují si, co všechno musely restaurace za poslední měsíce zvládnout, aby vůbec přežily.

Nadávky a urážky si užily i pracovnice recepce třineckého sportovního areálu STaRS. „Ale bylo to už dříve, když se zavedla protiepidemická opatření pro vstup na koupaliště. Nyní si už lidé zvykli a svou bezinfekčnost prokazují vcelku klidně,“ podotkla Helena Novotná ze STaRSu.

Kino Kosmos navštívili nedávno neohlášeně pracovníci hygieny, aby zkontrolovali, jak dodržuje nařízení vlády. Někteří lidé to nesli nelibě, zvláště když kontroloři za dozoru policistů požadovali také datum narození.

„Běžně naše paní uvaděčky žádají od diváků před vstupem do kinosálu pouze nahlédnutí do papírových či elektronických dokumentů o svém úplném očkování, negativním testování nebo prodělané nemoci. Další možností je prokázat se negativním výsledkem antigenního samotestu provedeného přímo u nás,“ vysvětlila ředitelka kina Regina Szpyrcová.

Celý článek najdete v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu